Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
npatrat
Grup: membru
01 Feb 2013, 20:51

[Trimite mesaj privat]

Suma ciudata    [Editează]  [Citează] 

Calculati suma:

enescu
Grup: moderator
27 Jan 2013, 21:37

[Trimite mesaj privat]

Sursa?

npatrat
27 Jan 2013, 22:09

[Trimite mesaj privat]

R.M.T.

gauss
Grup: Administrator
31 Jan 2013, 01:52

[Trimite mesaj privat]

---
df (gauss)
npatrat
31 Jan 2013, 09:35

[Trimite mesaj privat]

Asta inseamna ca suma este
?

npatrat
31 Jan 2013, 22:46

[Trimite mesaj privat]

Cum as putea face rost de sage si de unde as putea invata limbajul?

Pitagora
31 Jan 2013, 22:54

[Trimite mesaj privat]

[Citat]

Raspunsul la ambele intrebari este http://www.sagemath.org/ urmand Download pentru prima iar Documentation pentru a doua.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
gauss
01 Feb 2013, 01:28

[Trimite mesaj privat]

Dupa cum se vede, folosirea calculului simbolic ofera ceva mai mult decat se poate crede din "mandrie si prejudecata".
Tot asa cum de exemplu in fiecare limbaj de programare cat de cat etablat (C++, java, pascal, python,... ) avem nenumarate librarii / biblioteci de facut pagini de net si de prelucrat imagini, care pot face din zbor lucruri pe care nu le credeam cu putinta cu un deceniu in urma, iata ca avem o situatie similara si in implementarea calculului simbolic!

In cazul de fata, putem chiar cere "solutia", daca stim / incercam sa o cerem.

O ultima observatie in legatura cu modul in care apar astfel de probleme.
Autorul - foarte probabil - a plecat de la solutie, de la expresia de mai sus in N, singura lui grija a fost sa ia o expresie care se anuleza "la capat" (in minus unu). a scazut din ea aceasi expresie pentru (N-1), deoarece expresia este foarte "inmultitoare" (multiplicativa) a putut da foarte multe lucruri factor comun, ramane un calcul cu fractii, se efectueaza, ceea ce obtine este desigur un lucru numai bun de "telescopit", dar cel ce cauta scrierea corespunzatoare are mici greutati. Este putin probabil ca o astfel de problema apare in mijlocul unei probleme de combinatorica "cu structura", de aceea avem de-a face cu o tema speciala. Daca o rezolvam deprindem o rutina si o anumita confidenta. (Fiecare ajunge la rezultat printr-o metoda sau alta, data viitoare omul mai are o metoda i tolba si poate decide daca este aplicabila.) Pe scurt, un exercitiu foarte bun. Eu am gasit solutia tot pe calculator, lasand calculatorul sa imi printeze primele sume.

In cazul meu, am incercat doar doua lucruri:

sage: var( 'n' );
sage: for n in [1..10]:
....: print n, '->', sum( [ ( 2*n-3*k-2) / (k+1) / (k+2) * 2^k * binomial( n,k ) for k in [0..n-1]] )
....:
1 -> 0
2 -> 1/3
3 -> 1
4 -> 11/5
5 -> 13/3
6 -> 57/7
7 -> 15
8 -> 247/9
9 -> 251/5
10 -> 1013/11
sage: for n in [1..10]:
....: print n, '->', sum( [ ( 2*n-3*k-2) / (k+1) / (k+2) * 2^k * binomial( n,k ) for k in [0..n-1]] ) * (n+1)
....:
1 -> 0
2 -> 1
3 -> 4
4 -> 11
5 -> 26
6 -> 57
7 -> 120
8 -> 247
9 -> 502
10 -> 1013

Mai intai am cerut valorile sumei pentru primele valori ale lui n.
Am incercat sa ghicesc formula, dar nu am putut.
In orice caz, numitorii aparuti (mai ales pe langa numere n prime) mi-au spus sa incerc sa inmultesc suma cu (n+1).
Am facut acest lucru si am dat doar de intregi. Cel tarziu cand am vazut 502 si 1013 (si faptul ca pas cu pas aproape in ultesc cu 2) formula putea fi scrisa.

Din motiv psihologic am cautat expresia telescopica care m-ar duce la solutie...

---
df (gauss)
npatrat
01 Feb 2013, 18:51

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]

Raspunsul la ambele intrebari este http://www.sagemath.org/ urmand Download pentru prima iar Documentation pentru a doua.

Multumesc! Am insa o problema: am descarcat fisierul sage-5.5.ova si nu stiu cu ce sa il deschid!

gauss
01 Feb 2013, 20:04

[Trimite mesaj privat]

[Citat]

Multumesc! Am insa o problema: am descarcat fisierul sage-5.5.ova si nu stiu cu ce sa il deschid!

Pe
http://www.sagemath.org/doc/faq/faq-usage.html#what-are-sage-s-prerequisites

se specifica faptul ca inainte de toate trebuie instalata o masina virtuala...

(Intre noi fie vorba insa, pe termen lung vor apare neajunsuri cu aceasta masina virtuala, programarea nu este tocmai cea naturala... Eu nu am Windows decat la serviciu, nu am de ales, dar aici nu pot instala sage. Am incercat pe masina unui coleg si... solutia finala a fost sa instalam linux-ul pe o masina mai veche care statea si asa in casa, apoi totul a mers brici.)

Daca sunt probleme, se poate incerca si un chat (folosind de exemplu xchat) pe freenode pe canalul de sage, care cred ca este #sagemath . Ajunge sa li se spuna ca un elev de liceu are nevoie de sage pentru cateva probleme de combinatorica... ei au rezervat probabil deja pozitia in Washington pentru in cativa ani. Nu este incurajare la exod, ci o oglinda a valorii si a faptului ca matematicieni buni sunt si vor fi mereu cautati.

---
df (gauss)
npatrat
01 Feb 2013, 20:51

[Trimite mesaj privat]

Multumesc! Sper ca voi intelege de la documentatie cum se lucreaza!

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ