Excelent!
Ma bucur nespus, matematica este de fapt in mare parte o problema de comunicare.
Acum ca ne-am gasit doi tiparitori cu mancarime la degete, sa incercam sa rezolvam impreuna sistemul de mai sus, doar sistemul, apoi vom vedea la fel de repede cum se inverseaza o matrice.
Dupa cum se vede, forma (si notatia) conteaza foarte mul in matematica, mai exact in bucataria matematica, e bine sa avem linguri si tocatoare si ulcelel de toate marimile si culorile. De aceea, forma fiind o parte importanta, voi scrie primul pas din rezolvarea sistemului folosind eliminarea Gauss in latex.
Rog a se da un clic pe acel Citeaza, apoi acele [ quote ]-uri trebuie indepartate, iar in ceea ce ramane este bine sa se pastreze forma.
(Tot textul se da de asemenea la o parte... Raman doar calculele. Pot fie aratate usor mai departe. Nu aici, (neaparat,) ci si pe calculatorul propriu!)
Eu fac de multe ori calculele direct in latex, dupa o latex-uire imi mai verific calculele, care au deseori greseli, dar in acest mod AM in mod electronic calculele proprii, pot oricand sa le reformatez, carand astfel dupa mine un mic stick, nu o sumedenie de ciorne.
La lucru deci:
Verificare pentru mine, la asa ceva gresesc daca nu am in mana deja solutiile ca sa ma verific mereu pe parcurs...
Prima trecere (de la primul bloc 3x4 la al doilea, pas Gauss de eliminare.)
-> ultima linie ramane aceeasi, pivotul din boxa [1] este pe aceasta linie.
-> pe coloana lui [1] se face imediat liniste, doar zerouri raman. (In afara de pivot.)
-> apoi coloana a doua ramane pe loc din cauza acelui 0 pe pozitia (3,2)
-> prima coloana:
---- pozitia (1,1) :: -2 -> -2 - 1.1/1 = -2-1 = -3.
---- pozitia (2,1) :: -1 -> -1 - 2.1/1 = -1-2 = -3.
Probabil ca e bine si mai departe....)
A doua trecere, de la blocul 3x4 din mijloc, la cel 3x4 cel mai de jos, este doar o copiere, urmata de marcarea pivotului, ca sa nu ne incurcam...
Cum merge deci afacerea mai departe?