[Citat] as mai avea inca o serie,careia trebuie sa ii calculez suma si sa-i determin natura,seria este urmatoarea:suma de la n la plus infinit din arctangenta de 1 supra n la puterea a doua +n +1 |
Va rog sa intelegeti ca cele de mai sus sunt departe de o buna definire a problemei. Iata ce se poate intelege din enunt la alegere, doar pentru a avea la indemana dimensiunea ambiguitatii:
Unele posibilitati sunt trase rau de par, dar strict vorbind sunt de luat in calcul. In orice caz nu mai trase de par decat lipsa variabilei de sumare si a punctului ei de plecare.
Suntem intr-un punct al anului in care este bine sa ne gandim bine unde ne este sufletul si in ce directie se duce. Avem parte de viata, de luxul de a ne indeletnici cu matematica nu doar pentru a rezolva cateva probleme pe care ni le da un examen sau un manual, in natura lor expeditive si lipsite de gust si miros, ci pentru a intelege ceva. Matematica nu este doar o insiruire de exercitii (care au UN raspuns). Exercitiile sunt o buna bucata, dar nu sunt toata bucata. Matematica este inainte de toate umana, ea se face de catre oameni pentru oameni, comunicarea si simtul esteticului, al progresului, al cadrului sunt ceea ce o face importanta si umana, este o experienta asemanatoare cu cea din muzica sau din pictura in parte. Trebuie sa deraiez in acest mod, pentru ca am pierdut argumentele naturale.
In muzica 90% din munca este exersarea, sa ne imaginam un pian in fata noastra. Cel ce tocmai exerseaza are o partitura tiparita excelent, nu o foaie cu scrijelituri in care notele stau dubios pe un portativ valurit incat sa se poata usor confunda un semiton cu altul sau o nota plina cu una goala. Aici vorbim de calitatea tipografica a partiturii, nu de cele 10% de ne-exercitiu pentru care "se merita" muzica. Daca muzicianul din zilele noastre trebuie sa tipareasca partitura, el se afla in pozitia de a invata sa tipareasca incat stocarea si trimiterea sa fie suficient de comode. Este un aspect prozaic, dar unul de care poate depinde existenta muzicianului. El trebuie sa invete unul sau altul din soft-urile de tiparit note muzicale, cu atat mai mult cu cat aceste soft-uri incearca sa ofere si sunetul, detalii de orchestratie, etc. Cine pierde primul pas, pierde sirul.
La fel si cu pictura. Pana acum nu am vazut multi pictori care dau grunduirea cu neglijenta. Chiar daca tabloul este la sfarsit in acrilic cu nenumarate denivelari in culoare, abstract si haotic, grunduirea este lucrul ordonat care se intampla pe masa pictorului. Si aici vorbim de grunduire, de darea primei culori pe fundalul gol, asa cum vine el din fabrica. Nu vorbim de ultimii 500 de ani de pictura.
Ma refer acum la partea de comnicare din matematica.
In matematica problemele
trebuie sa vina bine puse si in forma austera, clara. (Inca nu ne referim la continut sau la solutie.) Nivelul problemei trebuie de asemenea sa se imbine armonios cu prezentarea si discutiile ce vin. Seriile se fac in Romania si aiurea la nivel de facultate, este varsta la care intelegerea trebuie sa fie constienta. Nu scriu mai mult.