Autor |
Mesaj |
|
se considera doua drepte paralele d1 si d2 care sunt intersectate de o secanta S.
intersectia lui d1 cu S este 3x+38 iar intersectia lui d2 cu S este 8x-12.Sa se determine valoarea lui x?
|
|
Din pacate problema nu este tocmai bine pusa.
Cred ca este parte dintr-o problema mai mare, caz in care rog ca toata problema (pana la subpunctul cu pricina, daca sunt mai multe).
Altfel cateva intrebari:
Dreptele sunt in plan sau in spatiu?
Se stie ceva despre ele, distanta dintre ele, directia lor?
Fata de ce sistem de coordonate sunt intersectiile de mai sus
?x + ??
masurate?
--- df (gauss)
|
|
Am transmis copie dupa problema respectiva pe adresa pitagora@pro-didactica.ro cu scuzele respective de utilizrea acestui SITE.
Sper ca a ajuns.
Si eu am impresia ca ceva nu e in regula la problema?
|
|
M-am gandit la o rezolvare dar nu stiu daca e bine:
Din punctul A ducem o perpendiculara AB pe dreapta b si se formeaza triunghiul dreptunghic ABC in care B (3X-12)
Aceasta inseamna ca (8x-12)-(3x-12)=5( ca se pastreaza y) de unde rezulta x=1
Va rog sa imi spuneti daca este bine?
|
|
[Citat] Am transmis copie dupa problema respectiva pe adresa pitagora@pro-didactica.ro cu scuzele respective de utilizrea acestui SITE.
Sper ca a ajuns.
Si eu am impresia ca ceva nu e in regula la problema? |
Ar fi mai simplu sa postati problema aici. Calculatorul meu nu reuseste sa descifreze emailul pe care mi l-ati trimis (attachment cu caractere nerecunoscute).
Nu aveti de ce sa va cereti scuze de folosirea pro-didactica.ro. Toti cei interesati sunt bineveniti.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
desigur voi incerca sa scriu aici problema:
se considera doua drepte a si b paralele si in acelasi plan(eu le-am notat si cu d1 si d2 este acelasi lucru)si in aceeasi directie.
Aceste drepte se taie cu o secanta S care determina pe dreapta a(respectiv d1)punctul A(3X+38) si pe dreapta b(respectiv d2 dupa notatiile mele)punctul C(8X-12)asa rezulta din desenul de la problema.
Se cere valoarea lui x.
Eu am dus din A (care se afla pe dreapta a( respectiv d1)o perpendiculara pe dreapta b(respectiv d2)si care perpendiculara intersecteaza dreapta b(d2)in punctulB.Se formeaza triunghiul dreptunghic ABC cu AB perpendicular pe BC si cu unghiul drept in B.Mai departe v-am transmis rezolvarea mai sus si a rezultat valoarea lui x=1.Dar nu stiu daca este corect?Puteti sa imi ziceti daca rezolvarea mea este corecta?Daca nu am fost suficient de explicit(este posibil) va rog sa ma intrebati.
|
aurel211
Grup: membru
19 Dec 2012, 20:29 |
[Citat] desigur voi incerca sa scriu aici problema:
se considera doua drepte a si b paralele si in acelasi plan(eu le-am notat si cu d1 si d2 este acelasi lucru)si in aceeasi directie.
Aceste drepte se taie cu o secanta S care determina pe dreapta a(respectiv d1)punctul A(3X+38) si pe dreapta b(respectiv d2 dupa notatiile mele)punctul C(8X-12)asa rezulta din desenul de la problema.
Se cere valoarea lui x.
Eu am dus din A (care se afla pe dreapta a( respectiv d1)o perpendiculara pe dreapta b(respectiv d2)si care perpendiculara intersecteaza dreapta b(d2)in punctulB.Se formeaza triunghiul dreptunghic ABC cu AB perpendicular pe BC si cu unghiul drept in B.Mai departe v-am transmis rezolvarea mai sus si a rezultat valoarea lui x=1.Dar nu stiu daca este corect?Puteti sa imi ziceti daca rezolvarea mea este corecta?Daca nu am fost suficient de explicit(este posibil) va rog sa ma intrebati. |
E o aparitie a aparentei foarte relativ regizata.
Aceasta nu reduce farmecul putin al aparentei.
E de sperat ca va mai urma.
|
|
[Citat]
Aceste drepte se taie cu o secanta S care determina
pe dreapta a (respectiv d1) punctul A(3X+38) si
pe dreapta b (respectiv d2) punctul C(8X-12)
asa rezulta din desenul de la problema.
Se cere valoarea lui x.
Eu am dus din A o perpendiculara pe dreapta b (respectiv d2)
care intersecteaza dreapta b (d2) in punctulB.
Se formeaza triunghiul dreptunghic ABC cu AB perpendicular pe BC si cu unghiul drept in B.
|
Un prim lucru important este sa intelegem impreuna unde "nu (se) intelege celalalt".
In primul rand, doua drepte paralele determina un plan, deci ele "se afla in acelasi plan" oricum. Intrebarea, daca ele sunt in spatiu(l camerei) sau in plan(ul hartiei), ajuta mai incolo, cand vin "lucruri" care arata ca un fel de coordonata.
Iata si locul: Ce inseamna
A( 3X+38 )
mai indeaproape? Eu inteleg, punctul A este o intersectie. Dar care este modul prin care il "determinam" folosind acel 3X + 38? Asa ceva nu am mai vazut pana acum. Am vazut insa ceva de forma D(2,3) sau O(0,0) sau P(-3,12) si asa mai departe in plan, am mai vazut si U(3,2,-4) pentru punctul care se afla in spatiul Oxyz la departare 3 fata de planul Oyz (pe partea buna), la departare 2 de planul Oxz (pe partea buna), la departare 4 fata de Oxy (pe cealalta parte fata de directia dictata de Oz).
Nu am vazut insa T(18) decat daca totul se misca pe o axa.
(Exceptand cazul in care toate lucrurile se intampla pe o axa, pe o dreapta. dar in aceasta lume a unei drepte rar ne apucam sa dam drepte paralele...)
Care este sursa problemei?
In triunghiul dreptunghic ABC pe care il ghicesc de mai sus ce s-a folosit pentru a da de x=1?
(In momentul de fata nu am decat mici parti dint-un tablou mare...)
--- df (gauss)
|
|
da sursa problemei este:
pe GOOGLE tastati Algebra test initial 4 neculai stanciu
apoi tastati al doilea paragraf SORIN BORODI si veti identifica problema la cap.ALGEBRA
Poate ca se deduce astfel si realizarea triunghiului dreptunghic ABC pe care l-am construit eu(ducand din punctul A( care este intersectia dreptei a cu secanta S )
o perpendiculara pe dreapta d2 care intalneste aceasta dfreapta in punctul B (unghiul ABC este drept).
Da aveti perfecta dreptate ca noi trebuie sa "ghicim"coordonatele respective-nu stiu daca rezolvarea mea este corecta?multumesc
|
|
[Citat] da sursa problemei este:
pe GOOGLE tastati Algebra test initial 4 neculai stanciu
apoi tastati al doilea paragraf SORIN BORODI si veti identifica problema la cap.ALGEBRA
Poate ca se deduce astfel si realizarea triunghiului dreptunghic ABC pe care l-am construit eu(ducand din punctul A( care este intersectia dreptei a cu secanta S )
o perpendiculara pe dreapta d2 care intalneste aceasta dfreapta in punctul B (unghiul ABC este drept).
Da aveti perfecta dreptate ca noi trebuie sa "ghicim"coordonatele respective-nu stiu daca rezolvarea mea este corecta?multumesc
|
Daca discutam despre http://sorinborodi.ro/Fisiere/test_stanciu_7.doc
atunci eu banuiesc ca 3x+38 si 8x-12 sunt masuri de unghiuri suplementare. Este drept ca era preferabil sa fie scris in enunt ca acelea sunt masuri de unghiuri.
Vedem iar ce bine ar fi sa avem o referinta la enuntul original. Am economisi foarte mult timp pierdut incercand sa ghicim enuntul.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
da acesta este SITE ul
Ma gandeam daca este corecta rezolvarea mea?
|