Multumesc mult pentru raspuns!
In primul rand nu este nici o problema, *noi* suntem aici pentru cei ce vor sa invete matematica, orice incercare de intelegere este respectata, in cazul de fata avem o situatie rara (atat pe acest forum, cat si paralel cu salile de clasa). Tot asa mai departe. Garantez deja ca eforturile vor fi rasplatite, viata este lunga si orice mic/mare avans conteaza si se propaga. In cazul de fata avansul este bun!
Ce am facut mai sus?
In primul rand am folosit formulele.
Apoi am folosit operatii
liniare pe coloana.
Liniaritatea este proprietatea de a putea sparge
Ceva( ax+by ) in a Ceva(x) + b Ceva(y)
unde a,b sunt NUMERE si x,y sunt "vectori", la noi linii sau coloane in matrici. Unele operatii cu matrici sau cu determinanti se pot exprima mai usor daca intelegem "liniaritatea".
Ce operatii am folosit.
Am putut "factoriza" un (1/2) din a doua coloana in fata.
Operatia este un fel de Ceva(ax) = a Ceva(x) unde a=1/2, x este a doua coloana iar acel Ceva este determinantul din problema vazut ca functie de doar a doua coloana.
Apoi am factorizat un (1/2) si din a treia coloana.
Apoi am inlocuit coloana a doua cu ea insesi minus prima.
Acum putem proceda in doua moduri.
Trebuie sa ne alegem APOI modul cu care lucrurile pot fi continuate mai usor.
In primul rand putem dezvolta dupa prima coloana, cea cu unu pe coloana.
Ne apar determinanti de forma
| cos(2b) sin(2b) |
| cos(2c) sin(2c) |
care se calculeaza usor daca stim formule...
Dam repede de un sinus. Vor aparea trei sinusuri. Ne putem opri deja aici! (Problema a fost rezolvata, am calculat un determinant! Forma finala este discutabila...) Dar desigur ca putem sa cautam o forma "mai estetica". Este inceputul unei noi probleme...
In al doilea rand putem "face liniste" pe prima coloana sub primul [ 1 ] luat drept "pivot". Pentru aceasta inlocuim
- a doua linie prin ( a doua linie MINUS prima linie )
- a treia linie prin ( a treia linie MINUS prima linie )
in ambele cazuri inlocuim 1-ul de pe linie cu 1-1 = 0. (In sensul acesta facem liniste.) Obtinem expresii de forma
cos(2b) - cos(2a) si
sin(2b) - sin(2a) .
Ar fi bine sa stim sa rescriem diferentele sub forma de produs.
Daca putem face acest lucru am castigat deja...
Care drum este (subiectiv) mai usor, pe care drum mergem si ce am obtinut pana aici?