[Citat] eu ma gandeam daca merge cu faptul ca limita din acel sir este egal cu 0? |
Tocmai asta trebuie sa demonstram...
Problema este una de estimare, ca mai sus incadram sirul intre 0 si 1/n,
sau una de folosit proprietatea de baza in lucrul cu limite, anume
lim a(n)/b(n) = ( lim a(n) ) / ( lim b(n) )
daca in membrul drept ambele limite exista si numitorul nu se anuleaza.
Pentru a ne pune in pozitia de aplicare a acestui lucru, impartim cel mai bine cu "seful" expresiei. Eu as imparti de exemplu si numaratorul si numitorul (fortat) cu "n patrat". Dam de o noua fractie in care limitele de mai sus exista, sunt 0 si 1, si putem aplica relatia de mai sus. Explicit:
Mai sus am vazut si o solutie in care imparteam "doar cu" n . Se poate, desigur....
Daca incercam sa aratam ca sirul dat este monoton si marginit, avem ceva de lucru, dar inca nu ne-am apucat de problema. Stim ce-i drept ca limita exista, dar problema ne cere care este limita, nu doar existenta ei. (Exista mai multe glume despre matematicieni care incep cu "Sa presupunem ca avem o conserva sferica desfacuta..." Nu este departe. Intotdeauna trebuie sa avem telul clar in fata: Ce trebuie aratat sau calculat?
Daca insa nu s-a vazut inca la clasa acest mod de impartire fortata cu "seful" espresiei, intrebarea este o intrebare buna, incercarea de "a aplica ceva" este intotdeauna laudabila!)