Autor |
Mesaj |
|
Determinati nr intregi x care verifica
.
--- aaa
|
|
Enuntul supara, pentru ca permite sa ne legam de "zero la zero".
Sa il excludem asadar pe x=0.
Sa incercam acum impreuna, pas cu pas.
Pasul mai simplu este cel in care ne legam mai intai de numerele intregi x < 0 .
Se poate sa avem o solutie x<0?
Argumentare.
Apoi mai vedem...
--- df (gauss)
|
|
Daca x<0 si x nr par rezulta ca si membrul drept si cel stang sunt pozitivi.
Daca x<0 si x nr impar rezulta ca membrul stang este pozitiv si membrul drept este negativ ..?
--- aaa
|
|
[Citat] Daca x<0 si x nr impar rezulta ca membrul stang este pozitiv si membrul drept este negativ ..? |
Intr-adevar. Deci nu sunt solutii in acest caz. [Citat] Daca x<0 si x nr par rezulta ca si membrul drept si cel stang sunt pozitivi. |
In plus membrul stang este intreg pe cand cel drept este subunitar. Cum aratam asa ceva?
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
nu am idee.
--- aaa
|
|
Dle profesor
Ce ziceti de solutia x=1?
Poate e bine dar eu numai stiu sa o demonstrez
|
|
m-am mai gandit la o idee:
Daca formam functia f(x)=3x^2-3x^3+x^4-x^x are ca solutii doar x=1,2 si 3 dupa care este o functie descrescatoare deci nu va mai atinge niciodata zero.
O fi intr-un fel bine?Ce parere aveti?
|
|
Care sunt valorile pentru
(-1) la puterea (-1)
(-2) la puterea (-2)
(-3) la puterea (-3)
(-4) la puterea (-4)
(-5) la puterea (-5)
?
--- df (gauss)
|
|
Observam ca inn partea stanga functia este crescatoare deci incepand de la x=0 respectiv pentru x=-1,-2,-3.....ea este crescatoare si nu mai are ocazia sa treaca prin zero.
Cat priveste ponderea lui x^x este cred foarte mica avand in vedere ca x^-3 sa zicem este egal cu 1/x^3 etc.
O fi bun rationamentul?
|
|
Demonstram ca daca x este intreg par si negativ, atunci
. Intr-adevar pentru x=-2k cu k>0 avem
.
Astfel am terminat de aratat ca ecuatia nu poate avea radacini negative.
Pentru x>0, aratam ca ecuatia nu poate avea solutii x>3 si apoi nu ne mai ramane decat sa examinam valorile ramase pe rand.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Eu nu am realizat ce importanta are demonstratia facuta cu referire la paritatea lui x atat timp cat am aratat ca pentru x<0 functia este crescatoare iar ponderea lui x^x (x<0)este mica in raport de ceilalti termeni si nu poate modifica alura curbei indiferent daca x este par sau impar.
Apoi ve valori ramase mai trebuiesc studiate?
|