Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
Autor Mesaj
adicastor
Grup: membru
30 Nov 2012, 18:57

[Trimite mesaj privat]

ce sa-i faci?
cand nu ai dreptate nu recurgeti la argumente ci la injurii
Fiti linistit
nu mai apelez la acest SITE daca asta doriti

Pitagora
Grup: Administrator
30 Nov 2012, 19:36

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
ce sa-i faci?
cand nu ai dreptate nu recurgeti la argumente ci la injurii
Fiti linistit
nu mai apelez la acest SITE daca asta doriti

Nu consider absolut deloc ca am recurs la injurii. Personal nu cred ca Forumul nostru pierde ceva daca renuntati la el si ce alte argumente sa va mai aduc cand:

- cautati cel mai mare numar format dintr-o litera si o cifra?

- traduceti "units digit" prin "unitate digitala"?

- amestecati o problema simpla de matematica cu "tehnica de reprezentare in computere"? Incercati sa impresionati prin exprimari goale de continut dar care sa sune cat mai savante.

- va dati "doctor in stiinte" si cereti ajutor la exercitii banale? Recurg iar la injurii daca va numesc IMPOSTOR? M-am saturat sa vad atata impostura in Romania si prefer sa nu am parte de ea macar aici pe ProDidactica. Incercati in politica.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
gauss
Grup: Administrator
30 Nov 2012, 21:03

[Trimite mesaj privat]

Din pacate sunt nevoit sa intervin.
Postarea se adreseaza in special celui ce in inceput acest subiect, apoi alte sub-subiecte.

O sa incerc sa prezint lucrurile obiectiv (sau macar "la rece" de pe scaunul pe care stau). In primul rand textul initial in romana.

Am urmatoarea problema:
O masina de calcul are butoanele aranjate ca mai jos:

A D 1 4 7
B E 2 5 8
C F 3 6 9
Se fac aranjamente de cate o litera urmata de o cifra,care este cel mai mare numar care se poate forma din diferitele combinatii?

Apoi unul din textele in engleza...
A D 1 4 7
B E 2 5 8
C F 3 6 9

A snack machine has buttons arranged as shown above.
If a selection is made by choosing a letter followed by
a one-digit number, what is the greatest number of
different selections that could be made?

Acum vin diferentele si impactul lor asupra modului cum am vazut problema:

• Masina de calcul nu este "snack mashine". Aici am fost pentru prima oara indus in eroare. Chestia numita "snack mashine" este un fel de automat ca cel de la locul meu de lucru de la care pot cumpara si pe la 22:00 paine, carnaciori, snickers si mere. Daca as fi stiut ca este vorba de automatul de dat mancare in care tiparesc des cate un A5 as fi ajuns usor la rezultat.
    Din pacate dau de o masina de calcul.
    Avand in vedere ca aici vorbim intamplator si despre "lucruri digitale", tonul suveran in care se vorbeste imi permite sa cred ca noi toti am auzit de numere scrise in baza 16 cu cifrele 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F, asa ca am considerat ca masina stie sa faca asa ceva de obicei. Am simtit lipsa lui 0, dar am acceptat situatia de fata.

• Traducerea textului se face poate cel mai bine asa:
    Definitie: O selectie este alegerea unei litere, urmata de alegerea unei cifre.
    (Avand un automat cu mai multe locasuri, ne intrebam daca ne ajung combinatiile pentru a adresa aceste locasuri. Intrebarea este naturala

Cate selectii (in acceptia de mai sus) se pot face?

• Sa ne uitam acum la textul postat si sa incercam sa dam sens rand pe rand cuvintelor.

"Se fac aranjamente de cate o litera urmata de o cifra"
    Pe mine m-a ititat foarte acest "cate".
    De exemplu, am acceptat ceva de forma
    A5F4C9
    ca un astfel de "aranjament". Dar atunci nu vad unde ma opresc, asa ca probabil ca trebuie sa iau fiecare litera pana mi se termina literele. Deci
    A5
    A6F4
    A1B4C8
    B3F8A1C4D8E2
    sunt "aranjamente posibile" !

Asa ceva trebuie numarat?

Cuvantul "aranjament" este deja ocupat in combinatorica, nu trebuie sa ni se spuna ca aici este folosit in alt sens, e evident acest lucru, problema este doar: In ce sens se intelege acest "aranjament"?

Apoi am incercat cu "cate o litera" urmata de o cifra.
    M-am gandit ca poate numaram alegeri ca urmatoarea alegere
    ( A7, B3, C3, D9, E4, F5 )
    de CATE o litera urmata de o cifra. (Am avut neclaritati legate de refolosirea cifrelor, dar asa ceva mi se intampla numai mie.)

• "care este cel mai mare numar care se poate forma din diferitele combinatii?"

M-a deranjat faptul ca literele vin inghesuite in virgule.
    De nenumarate ori scriu acest lucru, dar mi-e greu sa conving oamenii.
    Se pare ca rapiditatea in expediere conteaza mai mult decat forma si/sau continutul.

Din nou, cuventul "combinatie" este ocupat in combinatorica, dar este evident ca aici e folosit in alt sens. In care sens nu se poate deduce usor din enunt.

Revin cu intrebarea pusa deja explicit (asemanator):
    "Care numar?"
    Deodata avem numere.
    Bun, atunci poate ca intr-adevar 1,...,9,A,B,C,D,E,F sunt cifre in baza 16 si avem de format NUMERE cu ele. Acel "DIN" (diferitele combinatii) nu are sens.

Cum se formeaza un numar "DIN" "combinatii"
    (care tocmai au fost "aranjamente", dar atat "aranjamentele" cat si "combinatiile" nu sunt cuvinte folosite in sensul comun)
    ?

Pur si simplu nu se intelege nimic din enunt!
    In orice caz, ceea ce s-ar putea intelege este departe de textul problemei.
    Suntem pe o pagina de didactica, cu atat mai important este rolul pe care il joaca buna definire a lucrurilor. Acesta este motivul principal pentru care cu miile elevii urasc combinatorica. (Propozitii incalcite cu text minimal scris pe hartie, fara a da nici un fel de structura problemei de numarare.)

Este clara diferenta de la cer la pamant dintre enuntul in engleza si postarea in romana?

• Revin cu o intrebare care a trecut neobservata:
    Care este miza pe problema propusa?

• [Citat]
    In alta ordine de idei eu am spus asa:
    care este cel mai mare numar care se poate forma din diferitele combinatii
    Deci diferitele combinatii dau un numar si trebuie sa gasim cel mai mare numar de combinatii.

Este vorba poate de o intrebare "care este cel mai mare numar care se poate forma din diferitele combinatii", de aceea e bine sa se termine cu un semn de intrebare propozitia.

Din pacate nu se intelege CUM dau diferitele combinatii un numar. Nici macar nu sunt bine definite acele "combinatii". Chiar daca stim noi la sfarsit ca
    A5, B2, C7, A9, ...
    sunt astfel de "combinatii",
    ce numar, care numar
    ni le dau ele?

A forma numere DIN combinatii este un lucru, (care aici nu are sens, decat daca lucram in baza 16 poate...)
    faptul ca anumite combinatii dau UN numar este altul (care de asemenea nu are sens)
    si faptul ca trebuie sa numaram CATE combinatii sunt de toate este cu totul si cu totul alt lucru.

Ce este in plus acest "cel mai mare numar de combinatii"?

Problema in limba engleza respecta modul de gandire in limba engleza cand cel ce numara se afla in fata unui automat de snack-uri. In limba romana in fata unei masini de calcul putem numara doar "numarUL (total) de combinatii (diferite) (ce se pot forma)".

• Indemnul la modestie este excelent plasat.
    Data viitoare cand da cineva muzica tare in autobuz,
    manele, manele, frumoasele mele manele,
    nu voi mai corecta gramatical textul manelelor,
    ci ma voi gandi la faptul ca acum trebuie sa fiu modest, sa ma multumesc cu putine cuvinte cu sens si sa nu cer prea multe de la Manea din balada.

• M-am saturat sa sar din stanga in dreapta cu postarile la un subiect care este reinceput altundeva. Ne aflam aici la rubrica cu automatul de snack-uri, avem de lucru cu unitati digitale.

Bine, atunci sa avem de lucru cum trebuie. Pentru comparatie:

Postarea initiala:

Postarea in engleza cand a devenit clar ca nu se poate cu "traducerea" de mai
    sus.
    If j,k and n are consecutive integers such that 0<j<k<n and the units(ones)digit of the product jn is 9 ,what is the units digit of k?

Daca j,k,n sant trei numere intregi consecutive astfel ca 0<j<k<n si o unitate (digitala)a productiei jn este egala cu 9 ,care este unitatea(digitala)a lui k?

Sper ca este clar ca intre
    "the units (ones) digit of the product"
    si
    "o unitate (digitala)a productiei"
    este un drum lung.

O sa fac eu analiza gramaticala ca sa fie clar despre ce este vorba.
    In primul rand este vorba de un produs. (Nu de o productie.)
    Acest produs are cifre (in scrierea in baza zece).
    Cifra unitatilor este cifra "de langa virgula".
    "Digit" corespunde unui substantiv, cifra.
    In orice caz este vorba de o cifra. Care cifra? Cea a unitatilor.

Daca ne uitam in cealalta expresie plauzibila (si omitem faptul ca stim ceea ce face sens in matematica si terminologia matematica, de exemplu plasandu-ne intr-un cadru informatic),

"unitate digitala"

atunci substantivul care sta in prim plan este "unitate".
    Este vorba de o unitate. CE FEL de unitate? Cea digitala.

Sa comparam propozitiile:
    "Cifra unitatilor numarului 23894 este 4" si
    "Unitatea digitala a informatiei este bit-ul" (probabil).

Pentru a vedea mai departe cum stau lucrurile, chiar am intrat de curiozitate pe
    [url]http://translate.google.ro/?hl=en&tab=wT#ro/en/unitate%20digitala
    (nu se va compila, rog a se copia si plasa in adresa url a navigatorului)
    si am dat de corespondenta

unitate digitala ~ digital unit

In nici un caz nu am dat de "units digit".
    Plasez cele doua lucruri unul sub altul pentru comparatie:

"units digit"
    "digital unit"

Nota: digit si unit sunt substantive, digital este adjectiv.
    Nota: Intre "patratul capului" si "capul patrat" este o diferenta. In primul caz se ia capul si se ridica la patrat, daca are sens nu ne intereseaza, tiparim in Traducatorul Google si sigur dam de ceva. In orice caz patratul este in prim plan. In al doilea capul sta in prim plan. El are un atribut, o calitate, este patrat.

• Nu in ultimul rand este bine de mentionat ca prin cele de mai sus au fost atacati oameni care au "pierdut" ani buni din viata pentru a-si da un doctorat in matematica "pe bune" in conditii financiare, materiale si familiale grele, doctorat cu o mare pondere in locul in care a fost dat. Este vorba despre oameni care "au vazut" din matematica multe si care pot exprima aceste multe lucruri in mai multe limbi (franceza si engleza sper ca ajung) in fata unui auditoriu versat in aceste limbi.
    A nu se confunda sau compara o astfel de situatie, de exemplu cazul in care o tabla este plina de analiza functionala si vine din senin o intrebare abrupta la obiect, in detaliu, legata de un punct in demonstratie, a nu se confunda sau compara deci o astfel de situatie cu o cautare pe google.

• In momentul de fata exista putina literatura matematica in limba romana.
    Bariera limbii este una importanta cand ne intrebam de ce elevii romani nu devin "cercetatori plini de succes".

Ei bine, pe aceasta pagina se incearca propagarea gandirii matematice in limba romana pentru elevi care poate nu au sansa sa acceseze materialele de la Harvard sau Sorbonne. Gandirea in limba romana este esentiala pentru un elev ce traieste cu totul in limba romana. Aici se raspunde in limba romana la un public divers. Intr-o zi, aici se va raspunde la intrebari de care depinde un doctorat la fel de repede ca la intrebari de clasa a IV-a. Sunt convins de acest lucru. Aceasta este forta unei comunitati. Este directia in care vrem sa mergem. Este dorinta de a face ceva pentru toti cei ce vor si pot scrie o intrebare in limba romana. Vine nu numai raspunsul, ci si indrumarea. Calitatea raspunsurilor multor postari ma face intr-adevar sa ma simt modest si fericit ca pot face parte cumva din cei ce trimit litere pe acest site. Ei bine, sa numaram acum postarile celor trasi la raspundere mai sus de neintelegerea enuntului sau a cine stie ce altui punct obscur. Sa luam o postare a lor la intamplare de acum sau de acum cativa ani in care... Nu este strigator la cer?!

• ---
    df (gauss)
    adicastor
    Grup: membru
    01 Dec 2012, 03:40

[Trimite mesaj privat]

Stimate domnule profesor
    Am considerat de la inceput salutara interventia Dvs mai ales cea cu referire la acele combinatii de cifre si numere.
    Intr-adevar asa este aveti perfecta dreptate!
    Problema nu este exprimata in sistem de algoritm matematic adica nu este unica si poate avea mai multe interpretari.
    Intr-adevar putem sa ne referim la cel mai mare numar de posibilitati(ex.A7,A4C9D3
    etc)sau la valoarea ca mai mare a numarului(sistem 16)
    Ma gandesc ca ambele solutii pot fi plauzibile-ex.de ce a considerat autorul prin problema exact literele baza 16?putea sa aleaga alte litere.Coincidenta?
    Dar cred ca lipsa de unicitate este o usoara deficienta a exprimarii din limba engleza si nu neaparat a traducerii efectuate.
    Mentionez ca eu am ales sa rezolv aceasta problema din curiozitate si nu serveste la nimic decat imbunatatirea cunostiintelor mele personale in vederea editarii unei publicatii.Asta referitor la miza problemei.
    Este pacat ca daca ati fi intervenit de la inceput se clarificau mult mai bine lucrurile
    Cu stima

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ