[Citat] Buna ziua
Revin la problema NUMERE care a fost transmisa Dvs spre rezolvare si pt care ati indicat o rezolvare.
Problema este preluata din exercitiile SAT 1 (examen in SUA)si al carui text este asa:
If j,k and n are consecutive integers such that 0<j<k<n and the units(ones)digit of the product jn is 9 ,what is the units digit of k?
The solutions:
A)zero
B)1
C)2
D)3
E)4
Va este cu folos la ceva?Poate ca eu nu am tradus bine textul ?ramane rezolvarea transmisa de dVS la problema NUMERE?Sau vazand textul in engleza se mai schimba ceva?
Multumiri multe! |
Buna!
Intr-adevar, problema este una cu traducerea, am presupus ca este asa ceva la mijloc. "Cifra unitatilor" este traducerea in context pentru "units digit". Desigur ca "product" este "produs" in romana in contextul dat.
Cum am scris si in postarea initiala, cifra unitatilor numarului din mijloc este zero. Avand in vedere ca problema vine cu doar cateva raspunsuri plauzibile, solutia se mai scurteaza. (DACA stim ca (exact) unul dintre rapunsuri este corect.)
In primul rand obseram ca j si n sunt impare, deci k este par, deci excludem (B) si (D).
Apoi vedem ca in cazul (E) n se termina cu 5, produsul cu numar impar inca se termina cu 5, excludem.
In cazul (C) avem de-a face cu produsul unui numar care se termina cu 1 cu un numar care se termina cu 3. Produsul se termina cu 3, excludem.
Ramane sa vedem cazul ramas si sa confirmam...
In lumea in care traim, este bine sa stim mai multe (cioturi) de limbi, nu ajunge desigur, dar inteligenta si simtul comun ne ajuta sa dibuim sensul. Este un aspect important, comunicarea a ajuns pe picior de egalitate cu inteligenta in viata de toate zilele si in cea profesionala, ambele sunt necesare si ne asigura un trai auster.