Ei inteleg de fapt
"y este un sinonim pentru f SI pe f il scriem ca functie de x, variabila din domeniul lui f se noteaza cu x, de aceea in loc sa scriem simplu f' putem sa scriem mai complicat
lucru pe care putem sa il calculam in x, obtinand astfel o scriere mult mai pompoasa pentru f'(x) anume
in care acel (d rond) dupa x este notatie
si acel (x) este luarea valorii in x-ulcare este punct."
In orice caz, ei inteleg y=f cand scriu "y=f(x)".
Noi intelegem prin f(x) intotdeauna valoarea unei functii intr-un punct.
Ei inteleg intotdeauna prin "f(x)" ceva de forma "f este o functie si cand o vom aplica vreodata pe ceva general, acel ceva va fi de obicei variabila x".
Matematicienii au o problema asemanatoare cand definesc un polinom P in IR[X].
Ei bine, de obicei P se defineste print-o formula explicita,
P = X+7
de exemplu.
Acum intervine proprietatea de universalitate a inelelor de polinoamelor care spune ca daca avem un inel A (anneau) si un element x in A, atunci exista un unic morfism de evaluare "eval(x)", sau chiar "eval(x;A)", care duce X in x.
Desigur ca nici un om normal nu va scrie
eval(x)(P) = x+7 .
S-a incetatenit notatia
P(x) pentru eval(x)(P)
deci P(x) = x+7 .
Ei bine, daca acum luam in particular A = IR[X] si specificam elementul X "tautologic", atunci dam de relatia uneori greu de acceptat
P = P(X),
care citita corect sub forma
eval(X,IR[X])(P) = P(X) (Notatie)
nu este altceva decat tautologia P=P.
Cam acestea sunt radacinile notatiei si lucrului cu obiectele.
Pentru fizicieni este chiar mai imporant sa inteleaga cazurile in care x este de fapt o variabila compusa (cu mai multe componente), sa zicem
x = (s,t,u)
unde s,t,u sunt numere reale. x parametrizeaza astel poate un punct din spatiul fizic. Atunci o functie de x
f = f(x) = f(u,v,w)
(in notatie poate iritanta) are
- o derivata dupa u (ca in liceu)
- o derivata dupa v (ca in liceu)
- o derivata dupa w (ca in liceu)
- o derivata dupa x=(u,v,w) (ca la facultate), aceasta din urma combinand cele trei derivate pe componente. Cum? Este greu de explicat, dar poate usor de exemplificat. Exemplul vine pentru a explica ceva, nu pentru a intelege structura. Sa zicem ca f este un polinom de u,v,w. (Cu polinoamele putem aproxima multe foarte bine, ele sunt un exemplu bun.)
Prin liniaritate (derivatele sunt liniare, (f+g)'=f'+g' ar trebui sa fie asa indiferent ce derivari complicate avem la indemana), prin liniaritate asadar ne putem reduce la un monom.
(Nota de subsol. Chiar de subsol. Formula am scris-o respectand traditia romana folclorica cu aceste litere pentru a fi memorata mai usor, cer scuze, dar scopul de a trece de bac scuza sper mijloacele, oamenii au scuze ca nu retin ceva de forma "regula derivarii functiei compuse, regula lantului, regula lui Euler", dar nu au scuze daca nu retin formula de mai sus cu numele ei propriu.)