Autor |
Mesaj |
|
Buna seara! Am dat de aceasta problema si nu prea stiu cum sa o finalizez. Imi puteti da va rog o idee?
Pentru n numar natural nenul definim:
Sa se arate ca pentru orice numar natural
si orice
avem:
.
Multumesc anticipat.
--- VMMV
|
|
[Citat] Buna seara! Am dat de aceasta problema si nu prea stiu cum sa o finalizez. Imi puteti da va rog o idee?
Pentru n numar natural nenul definim:
Sa se arate ca pentru orice numar natural
si orice
avem:
.
Multumesc anticipat. |
Verifica?i enun?ul. A?a cum e acum e suspect.
|
|
Aveti dreptate.
Trebuie sa demonstram ca
. Aici e greseala. Ma gandeam sa ma folosesc de inegalitati la partea intreaga, dar nu prea a iesit nimic.
--- VMMV
|
|
Adica voiam sa zic asa:
si aici sa folosesc media geometrica
media aritmetica, dar nu am stiut sa continui.
--- VMMV
|
|
Ia pe cazuri si demonstreaza ca
, pentru n-impar (atentie! analizeaza si cazut x<0 (care e simplu pentru n-impar)) si o sa mai ai de demonstrat ca:
Am postat de curand (nu stiu exact cat timp) ideea (am postat aceasta inegalitate, dar mi-a venit ideea inainte de a posta altcineva, si am postat-o)!(Asta daca nu te prinzi tu de rezolvare)
|
|
La demonstratia ca
, folosesc inegalitatea de la partea intreaga, cum am mentionat mai sus, iar dupa aceea formula de la progresia geometrica:
. De aici iau cazurile x < 0 si x > 0. La x > 0, cum ajung la faptul ca
?
--- VMMV
|
|
Analizezi cazurile:
1)
atunci ar trebui sa avem 0=n (F)
2)
aici e OK.
3)
, aici avem ca
(
)
4)
5)
La 4) si 5) M.S. e destul de mic (daca nu gresesc, chiar negativ), in orice caz, luam doua cate doua (in primul caz incepem cu primul termen, iar in al 2-lea cu al 2-lea termen)
|
|
Aaa deci iau eu asa pe cazuri? Si de unde v-ati dat seama ca trebuie sa iau neaparat radical de ordinul n din 2? Eu am luat acea relatie ca pe o inecuatie, nu am luat x-ul din anumite intervale si sa verific daca e adevarat.
--- VMMV
|
|
Pai sunt n parti intregi si pentru x>=1 fiecare era mai mare sau egala cu 1, deci toate erau exact 1, incluziv ultima.
|
|
A, chiar :| . Nu stiu ce e cu mine azi. Ma prind mai greu... Multumesc pentru idee!
--- VMMV
|