Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » aproximare de serii
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
adicastor
Grup: membru
20 Nov 2012, 06:08

[Trimite mesaj privat]

aproximare de serii    [Editează]  [Citează] 

Am intalnit urmatoarea expunere intr-un curs de specialitate:
Fie suma de la n=1 la infinit in a indice n o serie cu termeni pozitivi care indeplineste conditia:
exista un lambda apartinand lui (0,1) ,exista un n0 apartinand lui N atunci
a indice n+1/a indice n maimic sau egal cu lambda,oricare ar fi n maimare sau egal cu n0.
Daca se aproximeaza suma S a acestei serii cu sumapartialaSn se face o eroare prin lipsa maimica decat lambda supra(1-lambda)inmultit cu an
EXEMPLU:Sa se calculaze suma seriei suma de la n=1 la infinit din n supra 2^n cu doua zecimaleexacte
Se poate aplica urmatoarea teorie:lambda=2/3 n0=3 si punem conditia ca lambda supra(1-lambda)ori an mai mic sau egal cu 0,01 care ne da n>=12 asadar suma de la n=1 lainfinit din n/2^neste aproximativ egala cu S12 cu doa zecimale exacte.

Nu am inteles de unde s-a luat valorile pentru lambda-2/3 si n0=3 ?
Poate ma lamuriti multumesc mult

Pitagora
Grup: Administrator
20 Nov 2012, 05:15

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Am intalnit urmatoarea expunere intr-un curs de specialitate:
Fie suma de la n=1 la infinit in a indice n o serie cu termeni pozitivi care indeplineste conditia:
exista un lambda apartinand lui (0,1) ,exista un n0 apartinand lui N atunci
a indice n+1/a indice n maimic sau egal cu lambda,oricare ar fi n maimare sau egal cu n0.
Daca se aproximeaza suma S a acestei serii cu sumapartialaSn se face o eroare prin lipsa maimica decat lambda supra(1-lambda)inmultit cu an
EXEMPLU:Sa se calculaze suma seriei suma de la n=1 la infinit din n supra 2^n cu doua zecimaleexacte
Se poate aplica urmatoarea teorie:lambda=2/3 n0=3 si punem conditia ca lambda supra(1-lambda)ori an mai mic sau egal cu 0,01 care ne da n>=12 asadar suma de la n=1 lainfinit din n/2^neste aproximativ egala cu S12 cu doa zecimale exacte.

Nu am inteles de unde s-a luat valorile pentru lambda-2/3 si n0=3 ?
Poate ma lamuriti multumesc mult

Pentru seria din exemplu avem

Dam succesiv mai multe valori ca sa vedem cum se comporta acest raport in functie de n. Pentru n=1 obtinem 1, pentru n=2 obtinem 3/4, pentru n=3 avem 2/3 samd. Observam ca incepand de la n=3 toate rapoartele vor fi cel mult 2/3. Daca ne place mai mult 3/4 il putem lua drept lambda si atunci n0=2.

---
Pitagora,
Pro-Didactician
adicastor
Grup: membru
20 Nov 2012, 06:08

[Trimite mesaj privat]

Aminteles acum e foarte clara explicatia multumesc

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ