Preferintele oamenilor difera, de la unul la altul, de la un an la altul.
In ceea ce ma priveste pe mine, lucrurile stau asa.
http://www.jmilne.org/math/CourseNotes/ANT.pdf
Este primul lucru pe care il recomand. J.S. Milne este o personalitate de respectat, de exemplu prin faptul ca ofera astfel de materiale de calitate matematica, estetica si artistica in mod liber, pur si simplu jos palaria, multumiri din inima, sanatate si tot asa mai departe.
De la o vreme ma uit cu mai multa atentie ce invat de la cine invat. Ei bine, invatand de aici
http://www.jmilne.org/ imi face drumul usor, deoarece sunt multe materiale care toate se sincronizeaza si completeaza.
In Romania, pe vremea cand am fost student tocmai aparea in limba romana o carte care sa fie cat de cat accesibila la nivel de (liceu si) facultate. (Cu voia securitatii se puteau procura xerox-uri de carti care atunci valorau cam ce valoreaza acum 100 Euro pana la 500 Euro. Azi se pot "lua" de exemplu de pe freebookspot.es, unde exista o rubrica speciala de "luat" dedicata matematicii.) Este vorba despre:
Borevich, Shafarevich - Teoria numerelor - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985, 35 de lei (o meditatie pe atunci)
(sau Z.I.Borevici - Z.I.,Safarevici cum sta pe coperta.)
Limbajul este putin ruginit, dar cartea este excelenta. La sfarsitul fiecarui capitol apar cateva probleme selectate, este o culegere excelenta.
Nu am fost tocmai de acord pe atunci cu personalitatea unuia dintre autori, cum spun, am grija de la cine citesc, dar cartea este o traducere a editiei ruse (Moskva, 1972, Teoriia cisel) semnata si de Nicolae Popescu, asadar sta in biblioteca de la capul patului. Din pacate...
http://gigelmilitaru.wordpress.com/2010/09/16/1727/
O carte mai "simpatica" (nu neaparat structurala) care m-a ajutat in pregatirile de olimpiade este:
Cucuruzeanu, I ? Probleme de aritmetic? ?i teoria numerelor, Ed. Tehnic?.
Intareste pur si simplu spiritul de observatie.
Ma opresc aici.