Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
npatrat
Grup: membru
07 Nov 2012, 09:49

[Trimite mesaj privat]

Geo plana    [Editează]  [Citează] 

Fie ABCD un trapez cu baza mare CD si O intersectia diagonalelor sale. In exteriul trapezului consideram punctele M si N a.i.
si
. Sa se arate ca M,O si N sunt coliniare si
.

Am demonstrat ca M,O si N sunt coliniare ( se foloseste inscriptibilitatea patrulaterului AMDO) ,dar nu si inegalitatea .

gauss
Grup: Administrator
25 Oct 2012, 01:03

[Trimite mesaj privat]

Nu pot face figura, dar adun cateva lucruri care o fac mai fotogena pentru fiecare care incearca sa faca figura.

• AM este paralel cu CN.
  • DM este paralel cu BN.
  • Triunghiurile ADM si ABO sunt asemenea. (Unghiurile din ele marcate cu 1,2...) Notam cu 3 marimea celui de-al treilea unghi.
  • Triunghiurile CBN si ABO sunt asemenea. (Unghiurile din ele marcate cu 1,2...) Am notat deja cu 3...
  • AMDO este inscriptibil pentru ca in el unghiul din O si unghiul "3" sunt suplementare, ne uitam la unghiul BOD.
  • BNCO este inscriptibil. Argumentam la fel.
  • M,O,N sunt coliniare, deoarece unghiurile MOA, AOB si BON sunt unghiurile 1,2,3 care au suma ... (Ne uitam la unghiurile triunghiului ABO.)
  • Ramane inegalitatea. Am construit pentru usurare punctul U, astfel incat patrulaterul MACU este un paralelogram. In particular, CU || AM || NC, deci N,C,U sunt coliniare.
  • Observam acum ca urmatoarele triunghiuri sunt asemenea:

M N U si
    B D A .

Pentru acest lucru facem rost de unghiuri egale.
    <(MUN) = <(MAC) = <(DAB) deci unghiurile din U si A se corespund,
    <(MNU) = <(ONC) = <(OBC) =<(DBC) = <(BDA) deci unghiurile din N si D se corespund.

(Varfurile corespondente le pun mereu unul sub altul.)

• Scriem proportionalitatea de laturi:
    MU : MN = BA : BD si folosim MU = AC.

• Dam de
    AC . BD = MU . BD = MN . BA .
    Hmmm...

• ---
    df (gauss)
    npatrat
    25 Oct 2012, 19:49

[Trimite mesaj privat]

Multumesc!

npatrat
    07 Nov 2012, 09:49

[Trimite mesaj privat]

Mi-am scris rez dvs. pe o hartie si am incercat sa o inteleg, dar nu am inteles de ce AM||CN... cand m-am uitat din nou pe aceasta pagina, am observat ca desenul este facut gresit... CD este baza mare a trapezului, nu CB. :D,deci, din pacate, rezolvarea e gresita (cred ca demonstratia ca M,O,N sunt coliniare este corecta..dar nu si partea a 2-a )

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ