Autor |
Mesaj |
|
Buna. Am urmatoarea intrebare la aceasta ecuatie.
Sa se rezolve:
Am descompus 30, 15 in factori primi si mi-a dat
. De aici nu am mai stiut ce sa fac. Mi-ati putea sugera o idee de rezolvare? Multumesc anticipat.
--- VMMV
|
|
|
|
Mai trebuie un argument aici. Dac?
nu înseamn? neap?rat c?
|
|
Da. 5,2,3 prime.
|
|
|
|
Da... aveti din nou dreptate. Noi avem toti exponentii dati de semnul lui x+1... care poate fi negativ,pozitiv sau 0. Scuze ptr informare incompleta.
|
|
Si daca semnul e in functie de x+1, atunci iau 2 cazuri, x > -1 si x < -1 si vad ca pt orice valoare din acestea, ecuatia da >1 respectiv <1 ?
Eu ma mai gandeam la logaritmare in baza 10.
, dar nu stiu cum sa aflu radacinile acestei ecuatii de gradul 3, oricum va multumesc pentru idei.
--- VMMV
|
|
S-ar putea sa-ti iasa si asha. Ia forteaza-l pe -1 radacina a ecuatiei tale de grad 3, poate poate, dupa, iti da o ecuatie de grad 2 ireductibila in R.
|
|
[Citat] Si daca semnul e in functie de x+1, atunci iau 2 cazuri, x > -1 si x < -1 si vad ca pt orice valoare din acestea, ecuatia da >1 respectiv <1 ?
Eu ma mai gandeam la logaritmare in baza 10.
, dar nu stiu cum sa aflu radacinile acestei ecuatii de gradul 3, oricum va multumesc pentru idei. |
Aveti ideea corecta. Dupa cum s-a observat si mai sus, una din solutii este -1, nu-i asa? Pai in acest caz puteti elimina acea radacina si obtineti o ecuatie de gradul doi... Revenim cu solutia completa, dar sunteti pe drumul cel bun.
---
Euclid
|
|
Uite mie mi-a dat (x+1)((lg30)*x^2-(lg2)*x+1)=0. x=-1 solutie reala. Celelalte doua sunt complexe deoarece delta<0.
|
|
|