Autor |
Mesaj |
|
Numerele
sunt strict pozitive. Atunci
---
Euclid
|
|
Numerele
sunt strict pozitive. Atunci
Solutie.
Pentru orice
avem
Prin urmare membrul stang este egal cu
care este evident un numar strict pozitiv.
Inegalitatea poate fi intarita in membrul drept cu
Sunt sigur(a) ca exista si o solutie "elementara"...
---
Euclid
|
|
Splendid!
|
|
[Citat] Splendid! |
Problema provine din niste nevoi concrete, de natura probabilista + computationala. Nu am mai vazut-o, insa putine lucruri sunt noi sub soare in ziua de azi.
Aprecierea dv. ne onoreaza.
---
Euclid
|
|
Mai am putin si finalizez o metoda cu matrici si determinanti... E cineva interesat? adica s-o pun sau s-o pastrez ptr mine?
|
|
Oare daca consideram o matrice (B nxn)mare, mare de tot in care elementele sa fie cam asha:
si tot asha... cu
ptr i<j. Daca calculam determinantul acestei matrici in 2 feluri cred ca ar iesi inegalitatea dorita. O data clasic cu produsul de pe diagonala principala... iar a doua oara cu Gauss:
unde C_i e coloana i din matricea B. Faza e ca e putin mai dificil de calculat dar cred ca iese... (n-am dus calculele la final).
|
|
Pentru n=2 si variabilele a,b matricea descrisa mai sus cred ca este,
daca am compilat bine formulele
A 0
C 0
unde
A = 1/a + 1/b
C = 1/(a+b)
In orice caz, determinantul ei este nul.
Nici pentru n=3 nu ma descurc mai bine, pur si simplu ultima coloana este nula.
Acel b(n,n) se refera la o suma dupa indici n < ... care se indiciaza deci dupa multimea vida.
Cum arata argumentul cu matrici si determinanti macar pentru n=2 si n=3?
--- df (gauss)
|
|
n=2 b11=1/a1 b12=0 b21=1/a2 si b22=1/(a1+a2).
n=3 b11=1/a1 b12=0 b13=0 b21=1/a2 b22=1/(a1+a2) b23=0 b31=1/a3 b32=1/(a1+a3)+1/(a2+a3) si b33=1/(a1+a2+a3) daca n-am gresit? Scuze am reeditat... am scris prost relatiile prima oara. Ma scuzati determinantul mare... minte in colturi etc.
|