[Citat] "Daca stim ca f admite o asimptota oblica" - tocmai, cum stim fara a incepe calculul? (sau daca stim... trebuie argumentat, iar aici nu stiu ce sa raspund decat ca daca raportul dintre... |
Incerc atunci sa fac ordine in prezentare.
Propun sa intelegem lucrurile asa cum le inteleg eu (macar pentru inceput), in orice caz, facem ce facem si obtinem ceva, fara a ne intreba in timp ce facem de ce facem ce facem.
Dupa ce facem ceva si avem un rezultat incercam sa vedem daca ne ajunge ce avem.
Modul de lucru este urmatorul:
(0) Definim o asiptota oblica. (Incercam sa intelegem definitia.)
DEFINITIE:
f admite asimptota oblica mx+n la +oo daca si numai daca limita
(*) limita ( f(x) -mx-n pentru x care tinde la +oo ) exista si este ZERO.
(1) Daca stim ca f are asimptotica x -> mx+n, atunci scriem cate o formula pentru m si n, care rezulta de la definitie. Formulele sunt cele de mai sus.
Formula pentru n rezulta din definitie. (Adunam n in ambele parti in (*).)
Formula pentru m rezulta din definitie de asemenea, deoarece daca
f(x) - mx -n
tinde la zero, atunci si
( f(x) - mx -n ) / x
tinde la zero (pentru x spre +oo)
(2) Dupa ce avem formulele pentru m,n si o functie care are sau nu asimptote, nu stim inca, incercam sa asociem mai intai m, apoi n, dupa formulele mot-a-mot de la (1).
Daca limita ce il defineste pe m nu exista (sau exista si este infinita), f nu are asimptote oblice, altfel ar avea, am fi in cazul (1), am da de o limita care exista, de o contradictie. Sa zicem ca aceasta limita exista.
Daca limita ce il defineste pe m nu exista (sau exista si este infinita), f nu are asimptote oblice, altfel ar avea, am fi in cazul (1), am da de o limita care exista, de o contradictie. Sa zicem ca aceasta limita exista. Atunci ne uitam la definitia asimptotei oblice si la relatia care il definieste pe n.
------------------------------------------------
In bacalaureat, daca ni se da o functie si ni se cere sa ii calculam asimptotele, daca exista, asociem limita "pentru m", incercam sa vedem daca exista. Daca da, e bine, putem continua, daca nu este si mai bine, functia data nu are asimptote oblice. Sa zicem ca este doar bine. Atunci asociem si limita "pentru n" si asa mai departe.
------------------------------------------------
In afara de functiile rationale mai exista nenumarate functii cu asimptote oblice la infinit. Exemple de tot felul de functii (rationale sau nu):
f(x) = x^3 / ( x^2 - 1 ) :: m este 1, repede calculat, n este 0 .
f(x) = x^3 / ( x^2 + x + 1 ) :: putem aplica formulele sau aduna si scadea fortat 1 in numarator. atunci ( x^3 - 1 ) / ( x^2 + x + 1 ) este (x-1) iar restul tinde la zero. Multe exercitii sunt facute dupa acest calapod.
f(x) = x + 1 + ln(x)/x :: cand incercam sa cautam asimptote oblice si vedem deja o functie liniara / afina ca sumand in definitia lui f, o dam la o parte si ne legam de restul. Deoarece ln(x) / x tinde la zero pentru x spre infinit, vedem ca f are asimptotica (x+1).
f(x) = radical( x? + 1 ) / x :: functia nu este rationala. Dar
m = lim( f(x) / x ) = lim( radical( (x?+1)/x? ) ) este desigur 1.
Diferenta f(x)-x are un numarator diferenta de radicali, inmultim cu "conjugata", suma corespunzatoare de radicali si calculam limita.
f(x) = exp(x) nu are asimptota oblica la infinit. (Cresterea este exponentiala)
f(x) = x + radical(x) : nu are asimptota (oblica) la +oo. De fapt daca dam partea liniara la o parte ajunge sa intelegem mai intai ca
f(x) = radical(x) : nu are asimptota (oblica) la +oo.
f(x) = x exp(-x) : are asimptota oblica (si orizontala) 0 .