Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
npatrat
Grup: membru
29 Jul 2012, 21:08

[Trimite mesaj privat]

Trig    [Editează]  [Citează] 

Sa se arate ca
, oricare ar fi x, real.(Nu prea am idei la aceasta problema tinand cont ca x se afla in fiecare termen (din membrul stang) cu coeficientul 1)

gauss
Grup: Administrator
21 Jul 2012, 21:42

[Trimite mesaj privat]

Sa incercam sa rezolvam atunci o problema asemanatoare:
Sa se calculeze

(Este deseori util sa luam suma "complementara". Acest lucru se datoreaza faptului ca in facultate cel tarziu,
dupa introducerea functiei exponentiale - o functie cu buna purtare fata de multiplicare -
se introduc sin si cos via

exp( it ) = cos(t) + i sin(t) pentru t real.

(Daca stim cum se extrag partile reala si imaginara printr-o formula liniara in exp(it) si conjugata exp(-it), ei bine formula respectiva are loc pentru orice t complex.)

Morala la noi:
Avem o formula in care cu proprietati de multiplicativitate ne-am descurca algebric. Trebuie sa completam cu partea "complementara" si atunci avem joc usor...

---
df (gauss)
gauss
21 Jul 2012, 21:54

[Trimite mesaj privat]

http://en.wikipedia.org/wiki/Chebyshev_polynomials#Examples
Coeficientii polinomului Cebasev de ordin 7 sunt mai sus...
Mai avem nevoie si de ceilalti de ordin mai mic.
(Sau poate ca nu... folosind T3-ul, care este valoarea sumei... daca inlocuim puterea a 7-a cu puterea a 3-a?)
Cel mai simplu...
scriem formula pentru cos la puterea a saptea (x) in functie de cos(kx) unde k...

Alternativ:

---
df (gauss)
npatrat
24 Jul 2012, 14:24

[Trimite mesaj privat]

Hmm..problema e propusa la clasele 9-10 . Deic ideea cred ca este sa introducem pe i cumva si cred ca trebuie introdus si sin...

gauss
25 Jul 2012, 00:45

[Trimite mesaj privat]

Incerc mai explicit...

Sunt de data asta cumva mai putin criptic?

---
df (gauss)
npatrat
27 Jul 2012, 11:16

[Trimite mesaj privat]

Nu stiu ce sa zic...m-ati lasat in suspans si cand ati trecut la partea "mai importanta", dar si prin faptul ca ati calculat sumele de cos(x+8kpi/7) nu cos(x+kpi/7)...

gauss
28 Jul 2012, 02:45

[Trimite mesaj privat]

Incerc atunci si mai explicit...

Tema de casa:
Care sunt polinoamele T1, T3, T5, T7?
Care este coeficientul lor principal?
Care este suma S9 (in care inlocuim puterea a 7-a a cosinusurilor cu cea de-a noua)?
Verificare numerica neaparata cu computerul! (Pentru S1, S3, S5, S7, S9.) Eu recomand pari/gp, maxima sau sage.

---
df (gauss)
npatrat
28 Jul 2012, 15:11

[Trimite mesaj privat]

In primul rand,

Acum, mai am o problema:
De ce avem:

?
VA MULTUMESC!

gauss
28 Jul 2012, 16:39

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Tocmai am vazut acum cateva zile o solutie suverana pentru faptul ca centrul de greutate al unui poligon regulat inscris in cercul unitate este originea. (Pentru trei laturi, aici avem sapte.)

Sa zicem ca ne uitam acum la suma in care inmultim argumentul cu 5.
Completam cosinusurile cu i*sinusuri incat sa dam de puncte pe cercul trigonometric (centru originea, raza unu). Cum sunt plasate punctele respective?

---
df (gauss)
npatrat
28 Jul 2012, 18:03

[Trimite mesaj privat]

Multumesc pentru raspuns!
Intr-adevar, luam
si
(eroare: eq.2/37026)$ \+i \sin \frac{40\pi}{7} \= $ (eroare: eq.3/37026)$ \cos \frac{12\pi}{7}+i \sin \frac[12\pi}{7}$, si deci termenii sumei sunt: (eroare: eq.4/37026)$z,z \epsilon,z \epsilon^2,...,z\epsilon^6$ care sunt rotatii ale lui z in jurul lui O. In fine, (eroare: eq.5/37026)$z\epsilon$ e rotatia lui z cu un unghi de (eroare: eq.6/37026)$-\frac{2\pi}{7}$(sens trigonometric) , (eroare: eq.7/37026)$z \epsilon^2$ e rotatia lui (eroare: eq.8/37026)$z\epsilon$ cu un unghi de (eroare: eq.9/37026)$-\frac{2\pi}{7}$ s.a.m.d. si deci avem un heptagon regulat.
De fapt nu asta ne intereseaza pe noi (dar intrebarea dvs. m-a adus la cele ce urmeaza...la inceput (inainte sa va intreb de ce e suma egala cu 0 (cu alte cuvinte)) am incercat pe wolframalpha ceva sa vad daca suma e egala cu 0, dar cred ca am scris cev gresit sau site-ul nu calculeaza asa ceva :D)) ci Re(S), unde (eroare: eq.10/37026)$S=z+z\epsilon+...+z\epsilon^6$ ,suma care este egala cu 0 :D.

Va multumesc!

Edit: Rog pe domnii moderatori sa imi editeze mesajul, pt ca nu stiu ce am gresit de imi apare eroare.

gauss
29 Jul 2012, 21:08

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Multumesc pentru raspuns!
,suma care este egala cu 0 :D.

Va multumesc!

Necompilarea venea din faptul ca era folosit un \ unde nu trebuie si mai era nebalansarea de paranteze [} .

Cand am de tiparit atata intercalare de text cu matematica, folosesc pentru pasaje mai mari blocurile equation. Altfel recunosc ca e un chin...

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ