Autor |
Mesaj |
|
Sa se arate ca
, oricare ar fi x, real.(Nu prea am idei la aceasta problema tinand cont ca x se afla in fiecare termen (din membrul stang) cu coeficientul 1)
|
|
Sa incercam sa rezolvam atunci o problema asemanatoare:
Sa se calculeze
(Este deseori util sa luam suma "complementara". Acest lucru se datoreaza faptului ca in facultate cel tarziu,
dupa introducerea functiei exponentiale - o functie cu buna purtare fata de multiplicare -
se introduc sin si cos via
exp( it ) = cos(t) + i sin(t) pentru t real.
(Daca stim cum se extrag partile reala si imaginara printr-o formula liniara in exp(it) si conjugata exp(-it), ei bine formula respectiva are loc pentru orice t complex.)
Morala la noi:
Avem o formula in care cu proprietati de multiplicativitate ne-am descurca algebric. Trebuie sa completam cu partea "complementara" si atunci avem joc usor...
--- df (gauss)
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Chebyshev_polynomials#Examples
Coeficientii polinomului Cebasev de ordin 7 sunt mai sus...
Mai avem nevoie si de ceilalti de ordin mai mic.
(Sau poate ca nu... folosind T3-ul, care este valoarea sumei... daca inlocuim puterea a 7-a cu puterea a 3-a?) Cel mai simplu...
scriem formula pentru cos la puterea a saptea (x) in functie de cos(kx) unde k...
Alternativ:
--- df (gauss)
|
|
Hmm..problema e propusa la clasele 9-10 . Deic ideea cred ca este sa introducem pe i cumva si cred ca trebuie introdus si sin...
|
|
Incerc mai explicit...
Sunt de data asta cumva mai putin criptic?
--- df (gauss)
|
|
Nu stiu ce sa zic...m-ati lasat in suspans si cand ati trecut la partea "mai importanta", dar si prin faptul ca ati calculat sumele de cos(x+8kpi/7) nu cos(x+kpi/7)...
|
|
Incerc atunci si mai explicit...
Tema de casa:
Care sunt polinoamele T1, T3, T5, T7?
Care este coeficientul lor principal?
Care este suma S9 (in care inlocuim puterea a 7-a a cosinusurilor cu cea de-a noua)?
Verificare numerica neaparata cu computerul! (Pentru S1, S3, S5, S7, S9.) Eu recomand pari/gp, maxima sau sage.
--- df (gauss)
|
|
In primul rand,
Acum, mai am o problema:
De ce avem:
?
VA MULTUMESC!
|
|
[Citat] Tocmai am vazut acum cateva zile o solutie suverana pentru faptul ca centrul de greutate al unui poligon regulat inscris in cercul unitate este originea. (Pentru trei laturi, aici avem sapte.) |
Sa zicem ca ne uitam acum la suma in care inmultim argumentul cu 5.
Completam cosinusurile cu i*sinusuri incat sa dam de puncte pe cercul trigonometric (centru originea, raza unu). Cum sunt plasate punctele respective?
--- df (gauss)
|
|
Multumesc pentru raspuns!
Intr-adevar, luam
si
(eroare: eq.2/37026)$ \+i \sin \frac{40\pi}{7} \= $ (eroare: eq.3/37026)$ \cos \frac{12\pi}{7}+i \sin \frac[12\pi}{7}$, si deci termenii sumei sunt: (eroare: eq.4/37026)$z,z \epsilon,z \epsilon^2,...,z\epsilon^6$ care sunt rotatii ale lui z in jurul lui O. In fine, (eroare: eq.5/37026)$z\epsilon$ e rotatia lui z cu un unghi de (eroare: eq.6/37026)$-\frac{2\pi}{7}$(sens trigonometric) , (eroare: eq.7/37026)$z \epsilon^2$ e rotatia lui (eroare: eq.8/37026)$z\epsilon$ cu un unghi de (eroare: eq.9/37026)$-\frac{2\pi}{7}$ s.a.m.d. si deci avem un heptagon regulat.
De fapt nu asta ne intereseaza pe noi (dar intrebarea dvs. m-a adus la cele ce urmeaza...la inceput (inainte sa va intreb de ce e suma egala cu 0 (cu alte cuvinte)) am incercat pe wolframalpha ceva sa vad daca suma e egala cu 0, dar cred ca am scris cev gresit sau site-ul nu calculeaza asa ceva :D)) ci Re(S), unde (eroare: eq.10/37026)$S=z+z\epsilon+...+z\epsilon^6$ ,suma care este egala cu 0 :D.
Va multumesc!
Edit: Rog pe domnii moderatori sa imi editeze mesajul, pt ca nu stiu ce am gresit de imi apare eroare.
|
|
[Citat] Multumesc pentru raspuns!
,suma care este egala cu 0 :D.
Va multumesc!
|
Necompilarea venea din faptul ca era folosit un \ unde nu trebuie si mai era nebalansarea de paranteze [} .
Cand am de tiparit atata intercalare de text cu matematica, folosesc pentru pasaje mai mari blocurile equation. Altfel recunosc ca e un chin...
--- df (gauss)
|