Trebuie sa demonstram ceva de forma
Problema se rezolva acum ochiometric in modul urmator.
Pe partea stanga ne uitam la 27 abc. Din inegalitatea mediilor avem
abc
mai mic sau egal decat
( (a+b+c)/3 ) la a treia.
Deci pe partea stanga ridicam la puterea a n-a un numar subunitar.
Putem face pagube maxime atunci in inegalitate cand il luam pe n minimal, anume
n=1 .
(Sau inseram pur si simplu un unu intre partea stanga si cea dreapta cu curaj.)
Bun. Cred ca trebuie as intru in poza din latex acum...
Este desigur o incercare care se merita cea de a intelege ce se intampla mai sus folosind multiplicatorii lui Lagrange. Este bine insa sa aducem problema la forma cea mai simpla cand incerca sa facem acest lucru. De exemplu am putut usor izola dependenta de n si realizarea unui extrem fata de acest n pentru o functie ce genereaza aceeasi inegalitate. In general trebuie sa punem algebric problema in pozitia cea mai buna.
Nota:
In general e bine sa vedem ca daca incercam sa demonstram ceva de forma
p f(a) + q f(b) + r f(c)
mai cumva decat
f( pa + qb + rc )
pentru o functie concava f sa zicem,
unde ni se da legatura
a+b+c = 1
(sa zicem, renormam f altfel)
si ni se ascunde forma de mai sus a partii f( pq+qb+rc ) si noi nu o cautam,
atunci undeva trebuie sa ne luam altfel informatia necautata.
(Inegalitatea este "exact concavitatea", in fine, daca a,b,c si p,q,r se misca independent, deci argumentul folosest poate exact aceasta concavitate undeva.)
La noi, p,q,r, nu sunt chiar constante, dar ele sunt respectiv "aceeasi functie" - sa zicem p prin abuz sau renotare...
Daca incercam cu multiplicatorii lui Lagrange, atunci gasim extremele LOCALE uitandu-ne la functia ajutatoare
F( a,b,c,s ) = p(a) f(a) + q(b) f(b) + r(c) f(c) - s( a+b+c )
Atunci avem de rezolvat un sistem
(pf)'(a) = (pf)'(b) = (pf)'(c) = s .
La noi, functia (pf)(a) = a(1-a)/2 asa cum am izolat-o poate mai sus, este de asa natura incat egalitatea de mai sus are loc fie undeva la margine,
de exemplu a aiurea, b=1-a si pentru c nu mai ramane decat c=0,
fie in a=b=c, deci in a=b=c=1/3 .
Cu Jensen m-am uitat la functia ajutatoare
F( a,b,c,s ) = p(a) f(a) + q(b) f(b) + r(c) f(c) - f( ap(a)+bp(b)+cp(c) )
si a mai trebuit sa stiu ceva despre monotonia lui f din ultimul termen si extremele expresiei ap(a)+bp(b)+cp(c) .
Putem face o industrie de astfel de inegalitati pentru f-uri crescatoare si concave, daca alegem ponderile de gradul 1 corespunzator.
Pentru a intelege cum stau lucrurile cu Lagrange, recomand mai intai intelegrea
maximului functiei ax+by+cz pe sfera... Aici se vede clar in ce directie "creste" functia de maximizat / minimizat, anume cat mai departe (intr-o parte sau alta) mergand in directia vectorului normal (a,b,c) la suprafetele de valoare constanta ale functiei...