Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Varianta bac M1
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
mada2202
Grup: membru
05 Jul 2012, 16:56

Varianta bac M1    [Editează]  [Citează] 

Am o mare nelamurire.Am rezolvat un ex de la bac intr-un mod diferit de cel scris in barem si as vrea sa stiu daca este corect.
Nu stiu sa scriu folosind formulele si de asta pun link-ul.http://subiecte.edu.ro/2012/bacalaureat/Subiecte_si_bareme/
Este Sub al III-lea,ex 2,subpunctul c.

Limita,cand x tinde la infinit din acea integrala (fara x) este +infinit?

enescu
Grup: moderator
04 Jul 2012, 22:15

[Trimite mesaj privat]

Nu inteleg întrebarea. Cum adic? "f?r? x'?

gauss
Grup: Administrator
05 Jul 2012, 01:22

[Trimite mesaj privat]

Problema despre care vorbim este cumva:

O solutie fara calculul integralei, dar cu necesitatea argumentarii calitative corecte ar fi asa.

Deoarece valorile lui f sunt intre 1 si 2, integrala din numarator se afla intre x si 2x, deci converge ca functie de x la infinit.
Din teorema fundamentala a calculului diferential si integral, in numarator sta o functie continua (si derivabila) vazuta ca functie ce depinde de x. Putem aplica l'Hospital, cazul oo : oo .

Este bine sa notam cu F o primitiva a functiei continue f.
Deci F' = f. (Si asa am avut nevoie de F la punctul (a).)

Atunci vrem limita expresiei ( F(2x)-F(x) ) / x .
Aplicam l'Hospital, vrem limita expresiei ( 2F'(2x)-F'(x) ) / x' .
Deci a expresiei 2f(2x) - f(x) (supra unu).

Aceasta se calculeaza usor,
deoarece atat f(2x) cat si f(x) tind la 2 pentru x spre infinit, deci limita este 2x2-2 = 2.

Nota: Integrala din numarator "fara limite de integrare" nu are sens in contextul de fata, trebuie sa inlocuim un numar, cel din numarator, tot cu un numar. Daca il "pierdem" pe x nu mai putem pune o limita in fata expresiei (careia nu i se da usor un sens).

Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar intelegera situatiei este inca importanta (in cazul contestatiei ajunge *des* sa se formeze propozitiile cum trebuie, desi eu nu as clinti nota), de exemplu in cadrul prelungirii filmului matematic in facultate. (Si la mine a fost tot un fel de chin lupta cu detaliile - la orice nivel de fumat probleme, inca sunt lucruri de periat.)

Nota: A mentiona faptul ca integrala din numarator tinde la infinit (intr-o propozitie cu cap si coada) fara a pomeni numele lui l'Hospital ar putea fi onorata in acest sens cu 10% din punctele puse la bataie. Inca 10% as da, daca apare cumva acest nume. Aplicarea teoremei lui l'Hospital (cu stabilirea continuitatii, a notatiilor, ...) ar mai aduce 50%, chiar 60% dupa gustul meu. Restul pentru calculul limitei lui 2f(2x) - f(x) . Cam asa as masura eu...

---
df (gauss)
mada2202
Grup: membru
05 Jul 2012, 16:56

Multumesc pentru raspuns,dl Gauss.Am rezolvat acea limita cum ati explicat dvs(cu ajutorul primitivei),dar nu cred ca am explicat indeajuns.Nu stiu cum de nu mi-am dat seama de cealalta rezolvare..probabil din cauza stresului.

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ