Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Problema metode numerice
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1] [2]  »   [Ultima pagină]
Autor Mesaj
sPdMM
Grup: membru
02 Jul 2012, 02:33

[Trimite mesaj privat]

Problema metode numerice    [Editează]  [Citează] 

Salut sunt student la UBB cluj, facultatea de matematica si informatica specializarea Ingineria Informatiei.
In aceeasi situatie ca si colegul meu, care a reusit sa treaca cu bine de examen datorita voua sunt si eu.... doar ca putin mai rau... eu sunt la a doua sansa si ultima .. nu am reusit sa fac prima problema , am primit alta si am 5 zile la dispozitie. Va spun cu sinceritate ca la aceasta materie nu am inteles absolut nimic si laboratoarele nu s-au prea facut !
Peroblema suna cam asa:

Va rog oricine ma poate ajuta cu ceva este binevenit .
Site-ul domnului profesor Trambitas Radu este :

link

Va multumesc!

P.S. Aici la pagina 42 am reusit sa gasesc ceva despre acea forma Newton :
link

Euclid
Grup: Administrator
29 Jun 2012, 17:57

[Trimite mesaj privat]

...

Nu suntem in business-ul rezolvarii temelor de casa de nici un fel.

Ne-am aruncat privirea peste acele materiale pe care le-ati avut la dispozitie. Par excelente! Folositi-le.

---
Euclid
sPdMM
29 Jun 2012, 18:42

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
...

Ne-am aruncat privirea peste acele materiale pe care le-ati avut la dispozitie. Par excelente! Folositi-le.

1 Nu era o tema de casa.. este un examen!
2 Cuvantul cheie de acolo este PAR. Pentru unii mai putin experimentati in ale matematicii avansate asa ca mine sunt de-a dreptul scriere chirilica...
3 Sunt un student bursier, primul mai exact din gurpa, dar aceasta materie nu este punctul meu forte! Nu am cerut nimanui sa-mi rezolve problema, am rugat sa fiu ajutat. Este bun venit orice indiciu!

Am sa consider totusi acesta un comentariu constructiv , lucru pentru care va si multumesc!

Totusi nu ma va ajuta sa promovez examenul, tinand cont ca in acele cursuri despre polinomul in forma lui Newton este fix un slide cu 10 randuri de text, care nu clarifica mare lucru !
Si inca un lucru sunt membru pe mai multe forumuri si stiu ca se practica "Primul venit este ajutat, de la al doilea ... miscati-va si invatati", dar din moment ce nimeni altcineva nu ma poate ajuta am decis sa incerc totusi.

Asadar raman deschis si la alte opinii. Va multumesc!

gauss
29 Jun 2012, 21:32

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
[Citat]
...

1 Nu era o tema de casa.. este un examen!
2 Cuvantul cheie de acolo este PAR. Pentru unii mai putin experimentati in ale matematicii avansate asa ca mine sunt de-a dreptul scriere chirilica...
3 Sunt un student bursier, primul mai exact din gurpa, dar aceasta materie nu este punctul meu forte! Nu am cerut nimanui sa-mi rezolve problema, am rugat sa fiu ajutat. Este bun venit orice indiciu!

Am sa consider totusi acesta un comentariu constructiv , lucru pentru care va si multumesc!

Totusi nu ma va ajuta sa promovez examenul, tinand cont ca in acele cursuri despre polinomul in forma lui Newton este fix un slide cu 10 randuri de text, care nu clarifica mare lucru !
Si inca un lucru sunt membru pe mai multe forumuri si stiu ca se practica "Primul venit este ajutat, de la al doilea ... miscati-va si invatati", dar din moment ce nimeni altcineva nu ma poate ajuta am decis sa incerc totusi.

Asadar raman deschis si la alte opinii. Va multumesc!

1. Daca este un examen este si mai rau.

2. Eu sunt departe de casa si teme si examene, in orice caz, pentru un examen trebuie investita ceva munca. Da, sunt litere chirilice, si pentru mine sunt doar simboluri, ceea ce trebuie sa fac este sa citesc eu cursul, sa inteleg notatiile si sa fac calculele. Apoi, dupa ce totul e gata pe hartie, trebuie sa scriu aici ceva, treaba cu imaginile insotite de reclame deplasate (dar totusi umane in sensul ca pun instantaneu o intrebare despre marimea unor organe cu care gandesc unii oameni) nu este treaba mea.

3. Bursa e un lucru bun. Ceilalti ce primesc burse si / sau loc de camin sunt in aceeasi situatie disperata. Rog a li se spune faptul ca aici se dau pe gratis solutii, in acest mod poate va mai ajuta cineva la solutiile pentru cei de clasa a VIII-a de exemplu, alti oameni aflati in disperare...

Si acum la capitolul ajutor.
Trebuie sa incercam ceva impreuna!

Sa zicem ca a este 1/2.
Ne uitam la functia foarte speciala

g(x) = (1+1/2)^x = (3/2)^x .

Ce valoare ia aceasta functie in 0 ?
Care este functia (polinomiala) de gradul zero care ia aceleasi valori in 0 ?
(Aceasta este o problema de clasa a V-a, rog a fi rezolvata.)

Ce valori ia aceasta functie in 0,1 ?
Care este functia (polinomiala) de gradul intai care ia aceleasi valori in 0,1 ?
(Aceasta este o problema de clasa a VIII-a, rog a fi rezolvata.)

Ce valori ia functia g in 0,1,2 ?
Care este functia (polinomiala) de gradul doi care ia aceleasi valori in 0,1,2 ?
(Aceasta este o problema de clasa a IX-a, rog a fi rezolvata.)

In momentul in care raspunsurile sunt scrise putem merge (la fel de usor mai departe). Asa si doar asa sau relativ asemanator se poate trece de partea chirilica a matematicii...

Doar dupa ce s-au citit si rezolvat cele de mai sus rog a se desface textul ascuns de aici:
Legatura cu formula binomiala

Dupa raspuns vedem mai departe.
(Raspunsul trebuie cumva sa ma faca sa inteleg de ce a fost acordata bursa.)

---
df (gauss)
sPdMM
30 Jun 2012, 04:43

[Trimite mesaj privat]

[Citat]

1. Daca este un examen este si mai rau.

2. Eu sunt departe de casa si teme si examene, in orice caz, pentru un examen trebuie investita ceva munca. Da, sunt litere chirilice, si pentru mine sunt doar simboluri, ceea ce trebuie sa fac este sa citesc eu cursul, sa inteleg notatiile si sa fac calculele. Apoi, dupa ce totul e gata pe hartie, trebuie sa scriu aici ceva, treaba cu imaginile insotite de reclame deplasate (dar totusi umane in sensul ca pun instantaneu o intrebare despre marimea unor organe cu care gandesc unii oameni) nu este treaba mea.

3. Bursa e un lucru bun. Ceilalti ce primesc burse si / sau loc de camin sunt in aceeasi situatie disperata. Rog a li se spune faptul ca aici se dau pe gratis solutii, in acest mod poate va mai ajuta cineva la solutiile pentru cei de clasa a VIII-a de exemplu, alti oameni aflati in disperare...

In primul si in primul rand Iti multumesc sincer pentru ajutorul oferit! si te invit cu cea mai mare placere la un suc, o bere cand ai drum prin zona Clujului sau Petrosani jud. Hunedoara !

Acum ca sa incerc sa inchei cu discutia asta care nu cred ca intereseaza strict vreun alt utilizator al forumului care poate are o problema asemanatoare cu a mea si vrea sa vada ceva explicatii:
1. Sunt complet deacord cu tine, este rau , recunosc ca am fost cam dezinteresat de aceasta materie (in principal am sa dau vina pe modul de predare, pentru ca la alte matematici predate de alti profesori am invatat cu drag) cu sincere pareri de rau si cu tot respectul cuvenit, dar domnul profesor m-a pierdut dupa primele 2 cursuri !
2. Daca ai avut rabdarea sa citesti si sa te chinui sa descifrezi acele cursuri pentru a ma ajuta iti datorez inca multe multumiri ! Cat despre timpul si efortul pe care le-am investit eu ...am considerat prioritare alte materii si am invatat pentru mariri la acestea. In final faza cu reclama imi cer scuze dar acea reclama chiar nu are nici cea mai mica legatura cu mine.. este dreptul celor de la picz sa posteze astfel de reclame pe site-ul lor .. era primul site pe care puteam sa urc poza care mi-a venit in minte!
3. Stiu ca nu sunt singuru in aceasta situatie. Am spus despre bursa pentru a da de inteles ca nu sunt genul de om care vreau sa obtin foaia dupa 4 ani de facultate. Deasemenea nu sunt nici genul de om care sa incerc sa iau 10 la toate! Invat mai mult la materiile gen Programare Orientata Obiect, Structuri de Date si Algoritmi, dar asta nu inseamna nici ca ma multumesc cu 5 la mate!
Multumita tie voi ramane un membru activ al acestei comunitati.

Si intr-un final nu stiu de unde ti-a venit ideea aia cu functiile polinomiale pentru acel g(x) , probabil mult mai multa munca depusa si experienta decat mine, .. cert e ca mi-ai deschis ochii!
Sper sa fie ok ce am rezolvat eu :

cat despre partea a doua a problemei se presupune ca trebuie sa creez rutina de matlab care sa o rezolve. Voi incerca maine sa vad ce pot face macar din punct de vedere teoretic si eventual iti mai cer ajutorul daca nu ma descurc, desigur mai ai timp si rabdare sa ma ajuti. Cat despre implementare sper sa ma descurc. O sa incerc sa gasesc matlab-ul (metoda romaneasca... nu mi-l permit, si nici nu am timp sa umblu pe la laburile universitatii)

Multumesc pentru ajutor !

gauss
30 Jun 2012, 14:33

[Trimite mesaj privat]

Excelent, se pare ca am indreptat cuvintele intr-o directie gresita.
Cer scuze, lucrurile arata mult mai bine decat ma asteptam

Matematica este mereu o sursa de afaceri estetice, asa ca o sa dau si solutia "de olimpiada" pentru problema propusa. Ea este scurta si usor de inteles (sper), in orice caz sper ca in acest mod se intelege mai bine cursul. (INtelegerea matematica, nu o problema izolata conteaza in cazul de fata.)

---
df (gauss)
sPdMM
30 Jun 2012, 15:26

[Trimite mesaj privat]

Iti multumesc inca odata pentru ajutorul oferit !
Am inteles solutia data de tine, e putin mai directa ca sa spun asa.

Ma apuc de partea a 2-a a problemei. O sa postez de indata ce reusesc sa rezolv ceva sau dau de vreo problema.

P.S. Acum mi-a trecut prin minte , probabil ca ar trebui sa ma adresez cu dumneavoastra. Va rog sa ma scuzati in cazul in care aveti o varsta cu mult mai inaintata decat a mea (19 ani) , pentru ca experienta aveti desigur, si am vorbit mai nepoliticos. Nu a fost cu intentie, doar ca azinoapte nu m-am gandit eu la asta in timp ce rezolvam si redactam la problema (eram ocupat sa ma chinui cu Latex-ul proaspat instalat).

Nici nu am citit bine enuntul si deja este o mica problema.

Metoda ?fortei brute? ?mparte integrala in trei parti: de la x = 0 la 0.01, de la 0.01 la 0.2 si de la x = 0.02 to ?/2. Pentru prima parte utilizam aproximarea
sin x ? x, care ne permite sa obtinem integrala analitic. Celelalte parti
se pot calcula cu o cuadratura Gauss?Legendre. Utilizati aceasta metoda
pentru a aproxima I cu sase zecimale.

bun deci x apartine [0, 0.01) U [0.01, 0.2) U [0.02, ?/2) . aici ori intervalul 2 ori intervalul 3 au un capat gresit ( sau pur si simplu se intersecteaza?) ?

gauss
30 Jun 2012, 15:36

[Trimite mesaj privat]

Sa ne ocupam acum de partea cealalta din poza.

(Este pacat ca cei ce propun probleme de examen / curs nu ofera codul liber, ci doar o poza... Nu stiu de ce se face un secter dintr-o astfel de treaba simpla. Studentii ar avea sansa sa tipareasca solutia si propriile comentarii pana la stadiul de nerecunoastere completa a sursei, da, asa se face matematica si asa se invata, multele hartii pe care scriem ceva acum se pierd.)

Este poate bine sa vedem ca deoarece acel sin(x) din definitia lui f se plimba intre 0 si 1, f(x) se plimba de la -oo la 0. Deci ne asteptam sa dam de ceva negativ. (Pentru fiecare din cele trei integrale.)

O sa ma ocup de prima integrala.

Sper ca cele de mai sus ajuta.

O sa mai revin cu o postare, pentru a da de valoarea numerica ceva mai bine si mai repede.

---
df (gauss)
gauss
30 Jun 2012, 15:41

[Trimite mesaj privat]

[Citat]
Va rog sa ma scuzati in cazul in care aveti o varsta cu mult mai inaintata decat a mea (19 ani)

Nici o problema, chiar mai bine! Pentru o comunicare rapida prefer intotdeauna forma directa, sa ramanem la "tu", este mai bine asa, este setarea de "default" in cazul meu, dar doar in cazul meu... Daca cineva ma tutuieste din start, sunt bucuros si raspund cu aceeasi moneda, asa vin oamenii tacit mai aproape!

(La mine in firma, lucrul asta se clarifica in primele 20 de secunde, altfel se poate ajunge dupa ani la un zid ce nu e prielnic firmei...)

---
df (gauss)
sPdMM
30 Jun 2012, 16:20

[Trimite mesaj privat]

Pai multumesc de sfaturi acum mi-am downloadat si eu si sage si PARI/GP si ma pun sa studiez ce si cum.

gauss
30 Jun 2012, 16:53

[Trimite mesaj privat]

---
df (gauss)
[1] [2]  »   [Ultima pagină]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ