|
|
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
|
|
|
|
|
Autor |
Mesaj |
|
Codul LaTeX
\[\begin{align}
& \text{Din nou revin cu aceasta problema deoarece nu sunt pe deplin multumit de raspunsuri si chiar doresc sa aflu rezolvarea}\text{.} \\
& \text{Avem urmatoarea functie: }f(x)={{19}^{x}}+{{5}^{x}}-{{17}^{x}}-{{13}^{x}}=0 \\
& \text{Doresc sa aflu: radacinile ecuatiei, punctele de maxim si minim, semnul functiei, concavitatea si convexitatea functiei}\text{. Cum procedam?} \\
& {f}'(x)={{19}^{x}}\ln 19+{{5}^{x}}\ln 5-{{17}^{x}}\ln 17-{{13}^{x}}\ln 17 \\
& {f}'(x)=0\Rightarrow {{19}^{x}}\ln 19+{{5}^{x}}\ln 5-{{17}^{x}}\ln 17-{{13}^{x}}\ln 17=0\text{ si acum?} \\
& \text{ } \\
& {{f}'}'(x)={{19}^{x}}{{(\ln 19)}^{2}}+{{5}^{x}}{{(\ln 5)}^{2}}-{{17}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}-{{13}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}\text{ } \\
& \text{ }{{f}'}'(x)=0\Rightarrow {{19}^{x}}{{(\ln 19)}^{2}}+{{5}^{x}}{{(\ln 5)}^{2}}-{{17}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}-{{13}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}=0\text{ se vede clar ca se complica destul de urat}... \\
& \text{Problema a fost propusa de catre username-ul gauss} \\
\end{align}\]
|
|
[Citat]
Codul LaTeX
\[\begin{align}
& \text{Din nou revin cu aceasta problema deoarece nu sunt pe deplin multumit de raspunsuri si chiar doresc sa aflu rezolvarea}\text{.} \\
& \text{Avem urmatoarea functie: }f(x)={{19}^{x}}+{{5}^{x}}-{{17}^{x}}-{{13}^{x}}=0 \\
& \text{Doresc sa aflu: radacinile ecuatiei, punctele de maxim si minim, semnul functiei, concavitatea si convexitatea functiei}\text{. Cum procedam?} \\
& {f}'(x)=0\Rightarrow {{19}^{x}}\ln 19+{{5}^{x}}\ln 5-{{17}^{x}}\ln 17-{{13}^{x}}\ln 17=0\text{ si acum?} \\
& \text{ } \\
& {{f}'}'(x)={{19}^{x}}{{(\ln 19)}^{2}}+{{5}^{x}}{{(\ln 5)}^{2}}-{{17}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}-{{13}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}\text{ } \\
& \text{ }{{f}'}'(x)=0\Rightarrow {{19}^{x}}{{(\ln 19)}^{2}}+{{5}^{x}}{{(\ln 5)}^{2}}-{{17}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}-{{13}^{x}}{{(\ln 17)}^{2}}=0\text{ se vede clar ca se complica destul de urat}... \\
\end{align}\]
Nu te supara, dar nu ma pot abtine: esti de groaza!!
Problema nu a fost pusa la modul acesta. se cerea doar rezolvarea unei ecuatii, care avea in ambii membri cate o suma de 2 exponentiale.
Gauss ti-a rezolvat o chestie foarte asemanatoare, se aplica lagrange pentru o functie. Ce vrei tu NU SE POATE FACE si PUNCT. Ti-am zis ca in matematica nu orice tampenie scornita de cineva care se plictiseste sau nu, se poate rezolva imediat.
Ti-as scrie solutia, dar ma enerveaza sistemul de latex de pe acest site !! Topt rerspectul pentru acest sistem, dar eu consider ca nu se justifica sa scrii 100.000 de coduri pentru 3 formule amarate. Pur si simplu e o chestie demna de vremuri apuse, scuze daca supar pe cineva, dar ar trebui sa existe totusi in anul 2012 un sistem mai simplu de scriere a formulelor matematice, nu latex-ul asta brut.
Gauss ti-a dat ecuatia sub o anumita forma, tu te incapatanezi sa treci totul in membrul stang si sa aplici o abordare obisnuita. Pai nu toate problemele ies asa.
A, si cand gasesti monotonia si concavitatea functiei acelea, sa ma anunti si pe mine, ca iti voi da 1000 RON.
Tu chiar nu intelegi ca in problemele de mate nu intodeauina merge abordarea standard?? Lasa-te de "sportul" asta, atunci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
[Citat]
Tu chiar nu intelegi ca in problemele de mate nu intodeauina merge abordarea standard?? Lasa-te de "sportul" asta, atunci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Atunci spuneti-mi va rog cum se abordeaza problema, nu prea-mi vine a crede ca problema aceasta este imposibila.
Incercati MathType, chiar daca nu este open source, are o perioada de 30 de zile trial.
|
|
[Citat]
[Citat]
Atunci spuneti-mi va rog cum se abordeaza problema, nu prea-mi vine a crede ca problema aceasta este imposibila.
Incercati MathType, chiar daca nu este open source, are o perioada de 30 de zile trial. |
Va rugam sa va abtineti de a mai promova materiale comerciale de orice fel pe acest site. Inclusiv MathType.
---
Euclid
|
|
Imi cer scuze, am sa tin minte.
|
|
[Citat]
[Citat]
Incercati MathType, chiar daca nu este open source, are o perioada de 30 de zile trial. |
Desigur ca orice ecuatie, de regula se poate rezolva, insa nu exact, ci cu metode numerice, adica obtii solutii aproximative(se pot utiliza si programe de calculator sau site-uri gen wolfram alpha)
Cand gasesti monotonia acelei functii, scrie-ne si noua solutia aici, chiar sunt interesat.
Uite aici:
Se vede ca o solutie e zero, clar de la inceput, dar cealalta e
3,ceva.http://www.wolframalpha.com/input/?i=19^x%2B5^x%3D17^x%2B13^x
|
|
[Citat]
Draga alexmath,
din pacate folosirea soft-urilor libere pentru o bucata de vreme creaza o dependenta nedorita atat pentru utilizatori cat si pentru cei ce administreaza pagina. Din pacate noi nu putem folosi aici (pe serverul care "calculeaza" paginile ) lucruri puse in vanzare nici macar pentru 30 de zile, chiar daca am cumpara produsul respectiv (ceea ce ar produce costuri inutile) asta nu inseamna ca avem sansa sa il inglobam usor in intreaga ambianta web care tine de
partea de html, partea de administrare a bancii de date, partea de traficul de date intre client si server. Pur si simplu, partea cu matematica este mult mai usoara decat partea cu administrarea.
(De asemenea, deciziile de design luate in 2007 nu se schimba foarte usor fara a schimba totul...)
Intre timp a aparut jsmath, http://www.math.union.edu/~dpvc/jsmath/
un lucru serios de luat in seama la o constelatie de forma matematica + tex + web + forum, dar din pacate jsmath are anumite limitari, preferam sa ramanem inca o vreme la optica si compilatul din spate asa cum se vad lucrurile acum.
Codul LaTeX ar trebui sa apara usor compilat pe pagina, trebuie doar introdus intr-un bloc [ equation], in rubrica de [Citeaza] sau cea de [Raspunde] este un buton [LaTeX], apasarea pe el creaza un mic template pentru acest bloc, codul trebuie introdus inauntru. Cine are codul, a rezolvat deja toate problemele.
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat]
Draga alexmath,
din pacate folosirea soft-urilor libere pentru o bucata de vreme creaza o dependenta nedorita atat pentru utilizatori cat si pentru cei ce administreaza pagina. Din pacate noi nu putem folosi aici (pe serverul care "calculeaza" paginile ) lucruri puse in vanzare nici macar pentru 30 de zile, chiar daca am cumpara produsul respectiv (ceea ce ar produce costuri inutile) asta nu inseamna ca avem sansa sa il inglobam usor in intreaga ambianta web care tine de
partea de html, partea de administrare a bancii de date, partea de traficul de date intre client si server. Pur si simplu, partea cu matematica este mult mai usoara decat partea cu administrarea.
(De asemenea, deciziile de design luate in 2007 nu se schimba foarte usor fara a schimba totul...)
Intre timp a aparut jsmath, http://www.math.union.edu/~dpvc/jsmath/
un lucru serios de luat in seama la o constelatie de forma matematica + tex + web + forum, dar din pacate jsmath are anumite limitari, preferam sa ramanem inca o vreme la optica si compilatul din spate asa cum se vad lucrurile acum.
Codul LaTeX ar trebui sa apara usor compilat pe pagina, trebuie doar introdus intr-un bloc [ equation], in rubrica de [Citeaza] sau cea de [Raspunde] este un buton [LaTeX], apasarea pe el creaza un mic template pentru acest bloc, codul trebuie introdus inauntru. Cine are codul, a rezolvat deja toate problemele. |
Da, aparent dai pe buton "latex" si-ti apar acele tag-uri equation, numai ca e foarte enervant ca se lungeste foarte mult codul si iti vine greu cand ai erori si trebuie sa te intorci si sa editezi.
Un simplu $ ...cod latex ...$ nu era posibil, cum e pe alte forumuri?
|
|
stiu, am facut aceasta precizare pentru domnul cristi2011. Puteti sa-mi dati solutia la problema propusa va rog frumos, sunt tare curios.
|
|
[Citat] stiu, am facut aceasta precizare pentru domnul cristi2011. Puteti sa-mi dati solutia la problema propusa va rog frumos, sunt tare curios. |
Si eu sunt
|
|
CODUL LATEX TREBUIE TIPARIT CU MANA!
Este un lucru bun pe viata, garantez pentru asta, atat pentru faptul ca se invata un limbaj simplu (si eficace) de reprezentare tipografica, cat si pentru faptul ca este cel mai bun mod actual de a tipari si/sau administra si/sau oferi optic la calitate tipografica ireprosabila text matematic.
Asadar:
NU ASA: [Citat]
\[
\begin{align}
& \text{ } \\
\end{align}\]
|
ci mai bine asa:
Din nou revin cu aceasta problema
deoarece nu sunt pe deplin multumit de raspunsuri
si chiar doresc sa aflu rezolvarea.
\medskip
Avem urmatoarea functie:
$f:\R\to\R$
% pe acest site este definit \R a fi \mathbb{R}
% este nevoie in preambul de \usepackage{amsmath,amssymb} ...
\[
f(x)= 19^x + 5^x - 17^x - 13^x\ .
\]%
Doresc sa aflu: radacinile ecuatiei, punctele de maxim si minim, semnul functiei, concavitatea si convexitatea functiei. Cum procedam?
\[
\begin{aligned}
f'(x)
&=
19^x\ln 19
+
5^x \ln 5
-
17^x\ln 17
-
13^x\ln 17 \ ,\\
&\qquad\text{Atunci $f'(x)=0$ implica}
\\
0 &=
19^x\ln 19 + 5^x\ln 5 - 17^x\ln 17 - 13^x\ln 13
\end{aligned}
\]
(Aici am mai scurtat din citat.)
(Problema a fost propusa de catre utilizatorul gauss.)
Problema am pus-o ca un fel de tema de casa. Enuntul era insa cu totul altul.
Eu am cerut NUMARUL de radacini, nu toata analiza functiei si gasirea radacinii.
In fina, daca implantam (cam) cele de mai sus intr-un bloc de equation dam de:
Dupa cum se vede, sunt o droaie de avantaje in a nu folosi programe de cules simboluri si transferat in cod brut.
In primul rand, pot rupe propozitiile unde vreau, apare o linie noua in reprezentarea finala doar daca ruperea trece de "linia urmatoare".
In al doilea rand pot tipari uman si copia uman de la un loc la altul.
Acele multe acolade le-am dat la o parte ca sa nu innebunesc, acest lucru este munca bruta... (La o prima incercare am uitat acolada } in spatele lui "Cum procedam?", nu mi s-a compilat. A trebuit sa caut greseala. Nici un om nu gaseste repede asa ceva, doar masina se gandeste sa puna acolada in mijlocul textului pentru a trece cu despartire curata de acolade de la o linie la alta.
Unde este castigul in folosirea unui program comercial de reprezentat matematica cumva? Rog a se intelege cele de mai sus (partea de LaTeX) si diferenta dintre munca cu astfel de obiecte...
--- df (gauss)
|
Legendă:
|
Access general
|
Conţine mesaje necitite
|
47559 membri,
58582 mesaje.
|
|