Autor |
Mesaj |
|
Sa se calculeze limita cand x tinde la zero din (e^x^2 +x^2) ^1/cosx
eu m-am gandit ca este cazul 1 ^ infinit si am incercat sa adaug si sa scad un unu ca sa formez limita remarcabila,dar nu l-am finalizat.
--- Ionut
|
|
Deci avem
, nu?
A?a a?i scris.
|
|
puterea este 1/cos x ,nu este o fractie.
--- Ionut
|
|
P?i 1/cosx este o frac?ie!
|
|
|
|
[Citat] Sa se calculeze limita cand x tinde la zero din (e^x^2 +x^2) ^1/cosx
eu m-am gandit ca este cazul 1 ^ infinit si am incercat sa adaug si sa scad un unu ca sa formez limita remarcabila,dar nu l-am finalizat. |
In primul rand trebuie clarificat, folosind cel mai bine paranteze, despre ce limita este vorba. Bun, x tinde la zero. Insa din restul se pare ca orice incercari fine / indirecte de discplinare nu au ajutat.
Putin LaTeX ar rezolva multe probleme.
(Si asigur ca LaTeX-ul ajuta la intelegerea problemei intr-o forma nebanuita...)
Din ce expresie se ia limita? La alegere:
( (e^(x^2) + x^2) ^1 ) / cos(x)
(e^(x^2) + x^2) ^ ( 1 / cos(x) )
( ( (e^x)^2) + x^2 ) ^1 ) / cos(x)
( (e^x)^2) + x^2 ) ^ ( 1 / cos(x) )
Asa cum au fost scrise lucrurile mai sus, folosind ordinea operatiilor se intelege (cel mai degraba) uman si la computer:
( (e^(x^2) + x^2) ^1 ) / cos(x)
De ce?
Deoarece asa este ordinea operatiilor.
De exemplu: (20:19) gp > 2 ^ 3 / 4
%1 = 2
(23:27) gp > 2^(3/4)
%2 = 1.681792830507429086062250952
(23:27) gp > 2 ^3 ^4
%3 = 2417851639229258349412352
(23:28) gp > (2 ^3) ^4
%4 = 4096
--- df (gauss)
|
|
[Citat] Deci avem
, nu?
A?a a?i scris. |
Putem intelege asa ceva doar daca vrem sa fim rauvaoitori. Eu nu stiu ce autor de exercitiu ar pune o expresie in paranteza si ar ridica-o la puterea intai?!
|
|
N-am intenionat s? fiu "rauvaoitor". Am vrut s? atrag aten?ia c?, ?i în cazul când nu folosim Latex, trebuie s? fim aten?i la sintax?, pentru a nu face enun?ul ambiguu.
De exemplu, dumneavoastr? ce în?elege?i prin "e^x^2"?
|
|
[Citat] ...
Putem intelege asa ceva doar daca vrem sa fim rauvaoitori. Eu nu stiu ce autor de exercitiu ar pune o expresie in paranteza si ar ridica-o la puterea intai?! |
Mai ales in cazul de fata trebuie sa intelegem ce se vede,
pentru ca daca am inteles "ce trebuia" de exemplu nu de mult in http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=8&ID=36283
cel ce trebuie de fapt sa inteleaga nici macar nu percepe ca ceva pe drum nu a mers cum trebuie.
Matematica nici macar nu este importanta in cazul de fata.
Suntem in situatia premergatoare in care incercam sa vedem ce experiente ii pot ajuta pe oameni sa tipareasca (in LaTeX de exemplu) simplu si imediat sau sa programeze natural o formula (care ne va calcula dobanda pe curentul eventual neplatit).
"Generatia digitala" stapaneste foarte bine mouse-ul si joy-stick-ul, de ce sa apara probleme cu (tastatura si) parantezele?
Consider ca aici este locul si prilejul portivit, tocmai pentru ca diferenta este vizibila.
--- df (gauss)
|
|
Dar de ce ma luati atat in deradere ca nu stiu sa scriu in latex?
nu toti oamenii s-au nascut invatati ,stiu sa scriu in latex http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php?latex=%5Cunderset%7Bx%5Cto%200%7D%7B%5Cmathop%7B%5Clim%20%7D%7D%5C,%5Cfrac%7B1-%5Ccos%203x%7D%7B3x%5Csin%203x%7D
dar nu stiu cum sa le introduc in acest site,daca cineva are bunavointa sa ma ajute sa public in latex pe acest site este binevenita,daca nu nu .
--- Ionut
|
|
[Citat] Dar de ce ma luati atat in deradere ca nu stiu sa scriu in latex?
nu toti oamenii s-au nascut invatati ,stiu sa scriu in latex http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php?latex=%5Cunderset%7Bx%5Cto%200%7D%7B%5Cmathop%7B%5Clim%20%7D%7D%5C,%5Cfrac%7B1-%5Ccos%203x%7D%7B3x%5Csin%203x%7D
dar nu stiu cum sa le introduc in acest site,daca cineva are bunavointa sa ma ajute sa public in latex pe acest site este binevenita,daca nu nu . |
Nu v-a luat nimeni in deradere ca nu scrieti in Latex. Probabil ca nu ati inteles ceea ce spun postarile precedente. Folositi corect parantezele.
De exemplu, ati scris "e^x^2" intr-o postare. Asta poate insemna "(e^x)^2", adica
, sau "e^(x^2)", adica
.
Dumneavoastra cautati un ajutor pe acest site. Dorim sa va ajutam, dar faceti asa incat sa nu pierdem vremea incercand sa intelegem ce anume doriti.
Edit: vedeti http://pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=24&ID=311
pentru Latex.
|