[Citat] Asa as putea demonstra o contradictie, ca unul din numerele de 4 cifre este multiplu al unui numar de 5 cifre, si deci numarul de 4 cifre ar fi mai mare sau egal cu numarul de 5 cifre, prin urmare numarul de 4 cifre ar avea cel putin 5 cifre-imposibil!!
Dar este de ajuns? Am folosit faptul ca unul din cele 6 numere este de 4 cifre, dar nu ar trebui cumva sa ma leg de faptul ca si celelalte numere sunt de 4 cifre? |
Din pacate este mai bine daca nu raspund in detaliu cu propozitii periate la cele de mai sus. Dar ofer cu mare bucurie raspunsuri la orice intrebari cu raspunsul fie DA, fie NU.
Partea la care trebuie slefuita intelegerea este partea (de) logica.
Mai sus este o demonstratie pe care nu o sterg.
Trebuie inteles urmatorul mod de mers al lucrurilor, pe care il exemplific pe o alta problema fara legatura cu cea data.
Problema
Intr-o sala cu 10 politicieni, acestia prezinta ultimele statistici in acelasi timp si se cearta in acelasi timp in fata aceleiasi camere de luat vederea.
Fiecare din ei are aceeasi statistica si stie deci care din ceilalti falsifica datele in mod voit. Dar telespectatorii nu stiu cum stau apele.
Dupa prezentarea datelor, politicienii dau o conferinta de presa incercand sa se afirme mai departe. Presupunem ca ei raman constanti in ceea ce priveste spunerea adevarului. Cine a mintit, minte mai departe.
Fiecare dintre ei primeste printre altele intrebarea: Cati dintre politicienii care sunt de fata mint? Raspunsurile sunt:
Politicianul 1: Un politician minte.
Politicianul 2: 2 politicieni mint.
Politicianul 3: 3 politicieni mint.
Politicianul 4: 4 politicieni mint.
Politicianul 5: 5 politicieni mint.
Politicianul 6: 6 politicieni mint.
Politicianul 7: 7 politicieni mint.
Politicianul 8: 8 politicieni mint.
Politicianul 9: 9 politicieni mint.
Politicianul 10: 10 politicieni mint.
Caror politicieni putem sa le acordam incredere?
Solutia este simpla:
Raspunsurile sunt diferite, deci cel mult un politician spune adevarul.
Daca nici un politician nu spune adevarul, atunci toti 10 mint, deci al 10 spune adevarul. Deci (cel putin) unul din ei spune adevarul. Contradictie.
Aici fac o pauza si incerc sa arat care este rolul logicii (propozitionale).
Plecam de la un lucru (presupunere), folosim implicatii clare mereu in directia "inainte" pana cand ajungem la o situatie contradictorie. In acest moment strigam "Contradictie", deci presupunerea facuta este falsa, deci ...
Revin la problema.
Stim deja: Cel mult un politician spune adevarul.
Faptul ca nici unul nu spune adevarul conduce la o contradictie.
Deci exact un politician spune adevarul.
Pauza. Aici am dedus ceva direct, fara reducere la absurd. Mai departe.
Deci exact 9 politicieni mint.
Aceasta propozitie vine din gura celui de-al noualea politician, deci el spune adevarul. Trebuie sa ne adresam lui mai departe.
Recomand a se rezolva cateva dintre problemele lui Sam Lloyd de logica, anume prin scrierea pe hartie a solutiei inainte de toate, apoi prin compararea ei cu cea publicata.
In problema rezolvata mai sus trebuie de asemenea inteles firul logic,
cel mai bine prin pieptanarea argumentelor si a
ordinii lor.
Intelegerea rolului argumentarii si a imbinarii argumentelor armonios este un lucru esential in viata. Matematica este mai usoara. Mult mai importante sunt pentru omul "de rand" recunoasterea lucrurilor care depind unele de altele cum depind ele de fapt, comunicarea cu parintii, prietenii, cu cei foarte apropiati, cu dusmanii (respectabili si cinstiti,dar dusmani buni). Organizarea intregii vieti si recunoasterea telurilor devin lucruri mai usoare, nu deoarece logica este inteleasa, ci deoarece luarea unei hotarari (care trebuie luata mai devreme sau mai tarziu) se ia cu constiinta impacata.
Acum la problema data, daca au ramas neclaritati: La ce intrebare pot raspunde cu DA sau NU?