Bine ai venit guest
 
User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
npatrat
Grup: membru
Mesaje: 1592
08 Feb 2012, 22:14

[Trimite mesaj privat]

Functii    [Editează]  [Citează] 

Sa se gaseasca functiile f,g:Z->Z pentru care g(0)=0 si:
, oricare ar fi m,n intregi.

gauss
Grup: Administrator
Mesaje: 6933
08 Feb 2012, 22:14

[Trimite mesaj privat]


[Citat]
Sa se gaseasca functiile f,g: ZZ ->ZZ pentru care

g(0)=0 si
mf(m) + 2f(mn) + nf(n) = (m+n)g(m+n)

oricare ar fi m,n intregi.


  • Luam m=n=0 si dam de f(0) = 0 .
  • Luam m=0 si dam de nf(n) = ng(n) . Dam de f(n) = g(n) pentru n nenul, deci pentru orice n.
  • Obtinem ecuatia functionala in f:

    mf(m) + 2f(mn) + nf(n) = (m+n)f(m+n)

    oricare ar fi m,n intregi.
  • Vedem ca f(x) = Ax este o solutie. De aceea luam functia ajutatoare h definita de:
    A = f(1) si
    h(x) = f(x) - Ax , x in ZZ .

  • Ecuatia de mai sus devine atunci

    h(0) = h(1) = 0 si

    mh(m) + 2h(mn) + nh(n) = (m+n)h(m+n)
    oricare ar fi m,n intregi.

  • Il fac pe m=1 si dau de
    h(1) + 2h(n) + nh(n) = (n+1)h(n+1)
    Plecand cu h(1) = 0, rezulta (luand n=1) h(2)=0, apoi (luand n=2) h(3) = 0 si inductiv h(n) = 0 pentru n natural >0 .

  • pentru m=1 si n=-1 dam de h(1)+h(-1) = 0, deci h(-1) = 0 .

  • Il fac pe m=-1 in ecuatia functionala cu m,n de mai sus si dau de
    h(-1) + 2h(-n) + nh(n) = (n-1)h(n-1)
    Plecand cu h(-1) = 0, rezulta (luand n=-1) h(-2)=0, apoi (luand n=-2) h(-3) = 0 si inductiv h(-n) = 0 pentru n natural >0 .

    Am aratat astfel ca singurele solutii sunt parametrizate de un intreg A,
    fixandu-l asociem f=g : ZZ -> ZZ, f(n) = An .


  • ---
    df (gauss)
    [1]


    Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47583 membri, 58606 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ