Si pe mine m-au chinuit cu asa ceva.
Colegii mei au renuntat in mare parte inca din gimnaziu la matematica din cauza acestor probleme. Eu am avut nesimtirea sa merg un pas mai departe pentru a scapa de teroarea intrebarilor de forma "Cine stie...? Desigur ca nu stie nimeni! Sa va mai intreb o data cine stie..?")
Am ajuns la concluzia ca matematica din "exercitiile cu text" este incomparabil mai usoara decat intelegerea textului. Din acelasi motiv ca si colegii mei, am renuntat la profesia de avocat inca din gimnaziu.
Voi rescrie problema, incat textul sa fie sec, clar si in limba romana.
[Citat]
Un turist are de parcurs un drum de lungime x.
In prima zi parcurge 0,(1) = 1/9 parti din drumul x. Raman deci 8/9 parti din x.
Deci lungimea ramasa este 8x/9 .
A doua zi el parcurge 0,25 = 1/4 din rest,
deci el parcurge (1/4) (8x/9) simplificam cu patru si dam de 2x/9 .
Ii mai raman dupa aceasta zi trei patrimi din... sau diferenta. Asa sau asa vedem ca mai are 6x/9 = 2x/3 de strabatut.
Pentru a ne acomoda si mai mult cu sistemele medievale englezesti pentru bani, greutate sau lungime, problema aduce in discutie portiunea de drum descrisa de fractia 13 / 24 . In fine aceasta parte este strabatuta, mai raman restul de 11 / 24 parti din... si putem scrie in sfarsit ecuatia salvatoare:
(11/24) (2x/3) = 55 [km] . Simplificam cu 11..
(1/24) (2x/3) = 5 [km] . Simplificam cu 2..
(1/12) (x/3) = 5 [km] . Inmultim cu 3 x 12 ...
x = 3.12.5 [km] = 3.6.2.5 [km] = 180 [km] .
|
Facem proba, ca sa vedem lucrurile din perspectiva turistului.
Turistul se numeste Gigi. El sta la cap de drum la o tzuica cu Fane...
- "Ba, Fane, ba, trei zile, ce vorbesc eu?! Paaatru zile am fost pe drum..."
(Fane vede deja opt deshte..)
- In prima zi am dat gata 0,(1) din drum, l-am nimicit, ce mai.
- In a duaua zi l-am daramat, cat a ramas a ramas, am ars din ce-a ramas 0,25 bucati sa-i mearga fulgii...
- In a treia zi am fost in calduri, treispe 'ouazeshipatrimi am ras, n-a mai ramas un pic de barba din el...
- Ce-a mai ramas am facut azi, 55 de kile de metrii... o nimica toata. Si acum te-ntreb eu pe tine, cu berica ta cu tot, cati kilometrii crezi, fa, Fane, ca-s din Apold pana la Brasoave?!
Fane ia o dusca de ciment de prune, ca asa e turta in magazin, si se rasteste la el cu semnal rutier de curbe periculoase...
<<< B-b-ba, Gi-Gi-Gigi... tututu n-ai gugugu... ?! >>>
Gigi se simte obfuscat...
- UUUUite, fa, Fane, iti explic, ca tu nu intelegi de gluma...
Sunt 180 [km] in total.
In prima zi au fost 1/9 din ei dati gata, deci 20[km]. Am plecat tarziu, ce mai... Au ramas 160 [km].
Numa' buni de impartit la patru pentru cele trei zile ramase... Proverb la tine, leshina fente! Deci 40 [km] . Mi-o mai ramas 120 [km] care va sa zica... Slaba afacere. A 24-a parte este bucatica de 5[km]... M-am decis sa fac mai mult de jumate, 12 bucatiti si inca una, deci (60+5) [km], au mai ramas (60-5) [km] = 55 [km] . Pricipishi?!