Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
RazzvY
Grup: membru
08 Dec 2011, 00:10

[Trimite mesaj privat]

Determinant    [Editează]  [Citează] 

Vreau doar o idee si sa stiu daca se rezolva in putine randuri. Am observat ca daca as scoate factor comun de pe prima coloana radical din ab, atunci pe prima linie o sa am inversul celei de-a doua linii. Si daca le adun la ambele 1 de pe linia a doua avem sus acelasi patrat. Sunt pe drumul cel bun? Multumesc!

gauss
Grup: Administrator
07 Dec 2011, 21:27

[Trimite mesaj privat]

Eu am ceva imptriva radicalilor, prefer expresiile algebrice curate, chiar daca intru in grade mai mari.
Notez deci mai bine cu un (x patrat) acel (a).
Acelasi lucru pentru (b) si (c).

Eu vad ca problema se leaga de cele trei medii pentru cate doua din cele trei litere,
dar pentru calculul de determinant in sine lucrul acesta mai mult sta in drum.
Asadar scoatem 2 respectiv (1/2) ca factor pe liniile corespunzatoare...

Atunci avem problema pusa ceva mai algebric, cu o ordine a coloanelor ce mi se pare mai naturala...

---
df (gauss)
RazzvY
07 Dec 2011, 21:30

[Trimite mesaj privat]

Multumesc, aproape la aceasta forma am ajuns si eu. Am crezut ca necesita un artificiu pe care inca nu il observasem. Multumesc!

EDIT: Problema mi-a fost data la scoala, cu observatia ca este frumoasa. Totusi nu stiu daca asta implica sau nu o rezolvare mai directa.

RazzvY
07 Dec 2011, 22:15

[Trimite mesaj privat]

Scoatem un radical din ab si corespunzatoarele de pe celelalte coloane si ramanem cu un determinant care are pe coloane elemente de tipul t 1 1/t. Si de aici cu Vandermonde.

gauss
Grup: Administrator
08 Dec 2011, 00:10

[Trimite mesaj privat]

Codul sage (interactiv) este:

dan@riemann:~/sage/sage-4.4.3-linux-32bit-ubuntu_10.04_lts-i686-Linux$ ./sage
----------------------------------------------------------------------
| Sage Version 4.4.3, Release Date: 2010-06-04 |
| Type notebook() for the GUI, and license() for information. |
----------------------------------------------------------------------
sage: var( 'x,y,z' );

sage: a(x,y) = (x^2+y^2)/2
sage: b(x,y) = x*y
sage: c(x,y) = 2/(1/x^2+1/y^2)

sage: A = matrix( 3,3, [ a(y,z),a(x,z),a(x,y), b(y,z),b(x,z),b(x,y), c(y,z),c(x,z),c(x,y) ] )
sage: A
[1/2*y^2 + 1/2*z^2 1/2*x^2 + 1/2*z^2 1/2*x^2 + 1/2*y^2]
[ y*z x*z x*y]
[2/(1/y^2 + 1/z^2) 2/(1/x^2 + 1/z^2) 2/(1/x^2 + 1/y^2)]

sage: A.det().factor()
(y - z)*(x - z)*(x - y)*(x*z - y^2)*(x*y - z^2)*(x^2 - y*z)*x*y*z/((y^2 + z^2)*(x^2 + z^2)*(x^2 + y^2))

Rezultatul, cerut tot in sage (lucru util pentru cei ce scriu carti si referate poate), prin
sage: latex( A.det().factor() )
este

Nu vreau sa fiu inteles gresit, determinantul cerut se calculeaza "cumva algebric", fie facand calculele cu mana si punand cat mai repede in evidenta un factor "de grad mare", care reduce complexitatea in grad pentru rest, fie cerandu-le computerului.

Creativitatea matematica este in secolul inceput dincolo de calcule, poate undeva unde structurile pot sa organizeze (uman) mai bine matematica. Problema data este importanta ca exercitiu (estetic) de formare a rutinei. Este surprinzator de vazut (odata ce avem raspunsul) faptul ca daca unul din numere este media geometrica a celorlalte, atunci determinantul este nul.

Vor "castiga" cei ce pot imbina ambele lumi...

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ