[Citat] Da!Am intes o parte...Ce nu inteleg este de unde iei ca x apartine lui R si ca este egal cu (-3,+3)Deoarece nu ne spune asa ceva in exercitiu.Spune doar:Simplificati rapoartele.Te rog sa ma lamuresti si cu chestia asta.Multumesc enorm. |
x sta pentru "ceva", am pus atunci de la mine multimea in care se plimba a fi multimea numerelor reale,
IR ,
din care a trebuit sa elimin cele doua valori in care numitorul nu are sens, anume valorile -3 si +3. Ceea ce am scris (in LaTeX) sub forma
IR (minus de multimi) {-3,+3}
sta pentru multimea numerelor reale din care am eliminat -3 si +3.
Pentru toate valoriel x din multimea ramasa putem de exemplu sa "evaluam" expresia algebrica data
(5x-15) / (xx-9)
si sa vedem de ce dam.
De exemplu pentru x=7 dam de
(5.7-15) / (7.7-9) = (35-15) / (49-9) = 20/40 = 1/2 .
Calculul l-am facut pentru x=7, este foarte special si am avut "noroc" (poate) cu simplificarea finala.
Daca incercam sa facem acelasi calcul cat se poate de "generic", fara a folosi acel 7 foarte special, putem face calculul si sub forma:
(5.7-15) / (7.7-9) =
(5.7-5.3) / (7.7-3.3) =
( 5.(7-3) ) / ( (7-3)(7+3) ) = ... simplificand cu 7-3
5/(7+3) = ...
iar in cazul special cu 7-le asta mai putem simplifica.
In orice caz, si daca luam 61 in loc de 7, aceeasi idee de simplificare, cu 61-3 in acest caz, va apare. De aceea, in matematica (mai special, in algebra) apar obiecte noi, expresiile algebrice, care incearca sa duca cat de departe astfel de
manipulari, simplificari, calcule de operatii diverse
cu lucruri care pot fi evaluate, dar fara a le evalua (strict vorbind).
Pentru cei din generatia genetic digitala recomand intotdeauna instalarea unui soft de calcul algebric (liber, nu furat). De exemplu
maxima
este un inceput bun. (Maple si Matematica sunt mai periate, dar sunt pe cash.)
Nu am aici (la serviciu) maxima, dar ajung acasa si tiparesc ceva...
In cazul de fata - foarte simplu (doar o variabila algebrica) - pana si GP/PARI stie cum stau lucrurile...
(20:41) gp > (5*x-15) / (x^2-9)
%1 = 5/(x + 3)
(Si sper ca e clar de ce insist pe acele paranteze...)