[Citat] Pot fi ajutata cu o cumpunere?
Am de folosit urmatoarele cuvinte:
soseste, suiera, urca, admira, coboara, cade, ajunge, se intoarce, se bucura, recunoaste, se impaca, Pe La Spate.. |
La scoala e uneori frumos, rareori ni se pare chiar ca lucrul acesta se intampla neasteptat de des.
Intr-una din zilele normale de scoala, h?t departe de orice raritate, am primit ca tema de casa o cumpunere cu punere de cuvinte multe si marunte, ?ucale-as pe toate-n frunte, toate cuvinte faine din celea folosite de tot omul cand se supara pe tot omul, cum ar fi:
soseste, suiera, urca, admira, coboara, cade, ajunge, se intoarce, se bucura, recunoaste, se impaca, Pe La Spate..
Gata, nici nu le-am transcris bine pe hartie, adica carele va sa zica oare noi ce invatam tot timpul la scoli, iacata mi-am dat seama ca am si terminat cu cumpunerea. Am vrut io sa trag o incheiere a la carte, si sa scriu
Limba noastra-i o comoara, hai s-o macinam la moara, dar mi-am dat seama ca sunt multe lucruri spuse si nespuse in ea ca sa o omoram si mai bine.
Asa ca am trecut la cartea de proverbe, zicatori, ghicitori si limbi straine (cum ar fi matematica, fizica si chimia) de pe gug? si repede am gasit si exemple mai câcâite, cu cate un cuvintel acolo dintre ele, nu toate la un loc:
- Cine soseste primul, imparte primul.
- In adunare cand petreci, sa nu fluieri, sa nu suieri ca ciobanul la oi.
- Cine urca magarul pe acoperis va trebui sa-l si coboare.
- Barbatii admira femeile inteligente si le prefera pe cele frumoase.
- Putini suie, multi coboara.
- Cine sapa groapa altuia cade singur in ea.
- Vulpea cand n-ajunge la struguri zice ca sunt acri.
- Merge departe cel care niciodata nu se intoarce.
- Bucura-te de lucrurile mici; sunt cele mai multe.
- O inima nobila se recunoaste bucuros invinsa de ratiune.
- Ziua se ceart? b?rbatul cu femeia, dar noaptea se împac? (proverb polonez).
Iar am crezut ca mi-am facut tema de casa ca ma impac si io cu limba asta sau macar cu limba altora vorbind limba asta, care nu ne mai ajunge cum a ajuns si trebuie oblojita ca sa ?uiere a englezeasca. Stiu eu, gay over. Da' numa' bine ca in secunda urmatoare soseste gai?a de chemistrie ce se bucura de formule cum se impaca elevii ei cu formolul. Intra ca o vâjâit? ?i p?trunde pâna la catedra ?uierand ca curca care urca si coboara pe scara cotetului. Ca pupaza care se admira toata ziua in oglinda. Ca bufnita care se intoarce cu capul in toate partile ca sa te pazeasca mai bine la c?piat. Si inca nu l-ati cunoscut pe porcul de latrina, cel cu
In patria nostra multae silvae erant, il recunoaste curca dupa cum se intoarce dupa gaite, pupeze si bufnite toata ziua. Pai asa ii vine omului in sfarsit inima buna sa-si faca temele, in sfarsit se recunoaste ceva real in dezvatamant.
As mai impaca eu cateva randuri de cumpunere cum li se cade, as mai intreba-o io retoric pe profa de comoara, in ce limba vorbeste ea cu sosul de rosii. Pai, nu cu noi.
Uneori ne arata si drumul bun in viata, ne lasa sa-i admiram toalentele. As mai interpela-o io cu ceva, cu ceva legat de poezia cu
urmele-l turc, da' mi-ajunge pentru azi. La ce buna cumpumnerea, daca tot avem google? Da' cine alunge la google de jocuri? Vorba proverbului informaticianului coborat din arborii parcursi algoritmic: Noi avem cozi pe la spate stiv?.
Si pentru ca orice descompunere este deja o incheiere, cred ca ajunge atat ca sa primesc si eu nota ce se cade unui timp care urca prin coborare, nota zace.
Ca doara pentru nota zece trebuie azi sa avem titlul de doctor
Magna cum punere deja.
N.B. Desigur ca cele de mai sus sunt lucruri nelalocul lor pentru nivelul celor de a IV-a, ma refer la cei ce se afla acum in clasa a IV-a, dar dupa parerea mea este singurul mod de a mai promova libertatea gandirii. Sper ca macar proverbele ajuta...