Autor |
Mesaj |
|
Prima problema am primit-o demult la un examen si mi-a iesit foarte frumos;acum cred ca ma uit pe langa segmentele la care trebuie;
La a doua cred ca e un romb,dar nu sunt sigura daca nu trebuie considerate doua cazuri.
--- Anamaria
|
|
La 1). Ce treab? au
cu cerin?a problemei?
Altfel,
e egal departat de
?i
, nu?
|
|
[Citat] Fie S astfel incat $BS\equiv BC$ |
Nu e clar cine e
|
|
(1) Nu inteleg la ce ne trebuie M,N.
Solutia standard cred ca merge asa:
Ne uitam la patrulaterul inscriptibil (doua unghiuri de 90 de grade) cu varfurile
B,
I(A), intersectia bisectoarelor exterioare din B si C
C,
I, intersectia bisectoarelor.
Putem atunci repede calcula masura unghiului
<( B I I(A) ) = <( B C I(A) ) = 90 - C/2
si a unghiului
<( B I A ) = (180-A/2-B/2) = 90 + 90 - (A+B)/2 = 90+C/2
deci dam de o suma de 180 de grade...
--- df (gauss)
|
|
N-au nicio treaba,problema are mai multe subpuncte,pe care le-am rezolvat si nu le-am mai scris
Doamne,mi-au mai trebuit 5 minute sa ma uit la I ca sa vad de ce e egal departat...
--- Anamaria
|
|
(1) Iar mai sus e solutia cea mai simpla, daca ducem proiectiile lui I(A) pe laturi, atunci ele sunt in perechi egale, deci toate egale, deci I(A) e pe bisectoare...
--- df (gauss)
|
|
[Citat]
[Citat] Fie S astfel incat $BS\equiv BC$ |
Nu e clar cine e
|
Eu am inteles,cred corect,ca S se gaseste pe prelungirea laturii AB astfel incat BC=BS.
--- Anamaria
|
|
Atunci e evident ca triunghiul BCM e isoscel (un simplu calcul de unghiuri) si deci BC=CM. Cum BC=BS, deducem ca BSCM e paralelogram. De aici rezulta ca S,D,M sunt coliniare.
EDIT: Am corectat.
|
|
[Citat] Atunci e evident ca triunghiul BCM e isoscel (un simplu calcul de unghiuri) si deci BC=CM. Cum BC=BS, deducem ca BSCM e paralelogram. De aici rezulta ca S,D,M sunt concurente. |
Da,tocmai m-am luminat...multumesc!
PS.S,D,M sunt evident coliniare
--- Anamaria
|