O nota mica despre generalizari in acest context.
De multe ori, o problema si mai ales o problema de concurs, este pusa intr-un cadru particular, este ceea ce o face grea. Generalizarea ei - daca este posibila - de obicei are suficient de multe indicatii de rezolvare.
Problema initiala si toate fatetele paralele combina divizibilitatea de polinoame (homogene) cu faptul ca specializarea variabilelor (implicit s,t la mine mai sus) in numere (tot s,t de asemenea, cer scuze pentru exprimare) conserva divizibilitatea. Odata inteles fenomenul, ajunge sa ne concentram asupra divizibilitatii f(x) divide f(bx) .
Dar in conditii de concurs, acesta este un mic pas de testare a gandirii, rezolvitorul este obligat sa inteleaga care este "atomul" lantului de divizibilitati. (Didactic, ne putem opri o ora asupra acestui aspect.)
Odata inteles lantul, generalizarea este mai putin estetica deoarece este redata si asa suplu destul in forma f(x) divide f(bx).
(Daca vrem sa avem o problema grea pentru conditii de concurs, ajunge sa luam instanta (3) de mai sus cu s,t variabile generale, c arbitrar si b = 2011...)
De asemenea, in problema initiala caracterul ciclotomic al expresiei suma de puteri pentru 4,6,9 este cel ce ascunde structura. Daca stim ca e vorba de
aa, ab, bb
intr-un caz special si ca de fapt merge si cazul general (fara obstructii speciale), atunci jocul rezolvarii e usor.
Desigur ca generalizarile structurale (unde structura este cea ce se generalizeaza) sunt foarte importante, este si motivul pentru care ma leg de "motive" (mai clar, "cadre motivice") ...