Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » algebra cl.a VIII-a
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
domsadaniela
Grup: membru
17 Oct 2011, 21:41

[Trimite mesaj privat]

algebra cl.a VIII-a    [Editează]  [Citează] 

Fie a,b apartin lui Q, a<b. Daca (a,b) intersectat cu Z este multimea vida, demonstrati ca b-a<1.
Multumesc.

edelweiss 13
15 Oct 2011, 21:12

[Trimite mesaj privat]

Presupun prin absurd ca b-a >= 1 unde >= inseamna mai mare sau egal.
Obtin b >= a+1 (#)
Deci b=a+1+epsilon
(a,b)=(a,a+1+epsilon) care include intervalul (a,a+1).
Notam cu [a] partea intreaga a numarului a.
[a] <= a < [a]+1 = [a+1] <= a+1 deco [a+1] apartine intervalului (a,a+1).
Cum [a+1]= numar intreg obtinem ca
[a+1] apartine la (a,a+1) intersectat cu Z, deci [a+1] apartine la (a,a+1+epsilon)intersectat cu Z = (a,b) intersectat cu Z contradictie cu ipoteza care spune ca (a,b) intersectat cu Z e multimea vida.

Astfe tragem concuzia ca presupunerea este falsa, deci b-a<1 q.e.d

Observatie:
Daca a=2 si b=3 avem: a<b si (a,b) intersectat cu Z este multimea vida, dar b-a=3-2=1 nu este strict mai mic ca 1.
deci in ipoteza ar trebui sa am b-a<=1.
Astfel relatia (#) va deveni b > a+1 si deci epsolon mai mare strict ca 0 si rationamentul merge pe toate cazurile.

domsadaniela
17 Oct 2011, 13:17

[Trimite mesaj privat]

Multumesc pentru raspuns, nedumerirea o am legata de epsilon, nu l-am mai folosit pana acum in demonstratii.

edy11
17 Oct 2011, 14:07

[Trimite mesaj privat]

gauss
Grup: Administrator
17 Oct 2011, 21:41

[Trimite mesaj privat]

Daca tot raspundem, sa raspundem incat cuantorii (exista si oricare) sa fie bine definiti si lipsiti de echivoc. De asemenea, trebuie sa plecam de la ce s-a dat, nu de la ce rezulta "evident". Nu ni s-a dat de exemplu (a,b) submultime a unui (k,k+1) pentru un k *existent*, ci ni s-a dat ca nu avem numere intregi in (a,b).

Plecam deci cu doua numere reale a,b cu proprietatea ca in intervalul (a,b) nu se afla nici un numar intreg.

• Fie k = [a]. (Notatie, asa il luam. Acum sta fix acest k.)
  • Rezulta ca a se afla in [ k, k+1 ) .
  • Deoarece intervalul (a,b) nu contine nici un numar natural, rezulta ca in particular (k+1) nu se afla in (a,b) . In particular, b este mai mic sau egal cu (k+1)
  • De aici obtinem (fara a mai pomeni de k) si eventual pe post de solutie intr-o singura linie:

• ---
    df (gauss)
    [1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
    © 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ