Am ajuns sa ma citez, deoarece se pare ca ce scriu nu este perceput.
Inca o data:
[Citat] Sa incercam impreuna:
(1) Care este rezultatul daca luam:
- numai primii doi termeni
- numai primii trei termeni
... ?
|
Aceste intrebari sunt puse in speranta ca vor primi un raspuns.
Care este deci raspunsul la ele?
Daca problema a devenit neactuala dintr-un motiv sau altul, e bine sa avem solutia.
Apoi:
[Citat]
(2) Cum este definit recursiv sirul. (Formula exacta:
Primii doi termeni sunt dati.
Care este relatia de recursiune scrisa ca formula.
Care este semnul in termenul general?
Care este puterea lui 2 din acest termen (luat in modul)?)
|
Problema a (2)-a nici eu nu o inteleg.
Nu e de datoria mea sa ii dau forma enuntului, de aceea intrebarea explicita:
care este definitia sirului?
Cum se obtin termenii sirului? Ce regula generala, valabila pentru toti termenii se poate da?
In cele de mai sus am incercat sa sugerez ca avem o recursiune de pas 2, ceva de forma:
- Se dau primii doi termeni, x(0) si x(1).
- Se da o functie f de doua variabile.
- Atunci se construiesc recursiv:
x(2) = f( x(0), x(1) ) si
x(3) = f( x(1), x(2) ) si
x(4) = f( x(2), x(3) ) si
x(5) = f( x(3), x(4) ) si
x(6) = f( x(4), x(5) ) si
x(7) = f( x(5), x(6) ) si asa mai departe.
Inainte sa rzolvam cine stie ce problema, trebuie sa ii stim enuntul.
Care este deci enuntul? (Acesta trebuie sa fie bine definit si fara dubii matematice sau de interpretare in limba romana mixata cu semne. Acest pas de disciplina matematica rezolva pe jumatate multe probleme!)
Apoi, deoarece eu am banuit cum ar arata aceasta functie ce da recursiunea, am banuit si cum arata termenul general, probabil ca ceva de forma:
(semn) * (putere intreaga a lui 2) .
Se poate sa ma insel, deoarece lucrurile nu sunt inca bine definite, dar se poate sa ajute acest lucru ca indicatie. Daca avem regula de calcul recursiv, atunci care sunt primii 20 de termeni din sir? Care este regula pentru semnele ce apar (plus sau minus) si care sunt puterile (intregi) ale lui 2 ce apar.
Si daca eu fac atatea propozitii ca sa vedem ce se poate intelege si ce nu se intelege, mi se poate raspunde de asemenea cu mai multe propozitii, ca sa vedem ce s-a putut intelege si ce nu. (Mie mi-e relativ indiferent acest lucru, este doar in interesul celui ce intreaba in general. Comunicarea si putinta articularii sunt principalele atuuri in viata profesionala. Daca nu le exersam acum, mai tarziu cand?)