[Citat] ...la urma imi apare o doar o fereastra neagra de cea tip consola windows cu care nu am nimic ce face.
|
In consola respectiva ruleaza deja sage sau i se da drumul cu comanda sage (sper).
Consola neagra vine cu o sumedenie de alte lucruri care nu vin (la fel de usor (cred)) in alte locuri.
De exemplu se poate tipari
help integrate
si mesajul de help ar trebui sa vina pagina cu pagina.
Exista extindere automata de cod, de exemplu tiparind
inte[TAB]
(unde [TAB] este tabulatorul, nu stiu daca trebuie dublat sau nu,)
vin toate extensiile posibile la un cuvant de comanda care incepe cu inte.
Aici nu e cadrul potrivit, dar putem sa-l facem.
Cred ca cea mai buna idee este de a intra pe un chat pe freenode.
Clientul este
xchat
care trebuie sa existe pe net undeva.
[Citat]
Intrebarea este e necesar de instalat soft cat timp pot folosi platforma online.
Am vazut ca cam functioneaza niste coduri simple pe http://localhost |
Platforma online este o posibilitate.
Folosirea facilitatii "notebook" pe localhost este alta.
Eu prefer insa "consola neagra", pentru ca pot plasa cod din editor direct acolo.
(Editorul meu este emacs, are un buffer *shell.)
Munca in editor si cumularea de text sunt lucruri importante. (Un editor bun vine cu "code highlight", eu il folosesc pe cel din python, dar uneori am regiuni scrise in tex.)
Totusi, exista mai multe gusturi, eu nu vreau sa spun ca modul meu de lucru este (cel) mai bun. (Recomand insa folosirea unui editor, in general, de exemplu emacs sau notepad++, deoarece viata e lunga...)
Pentru cele de mai sus, codul urmator poate arata ce poate sage...
sage: var( 'x,y' )
(x, y)
sage: assume( y>0 )
sage: Jy = integrate( diff( arctan( y*sin(x) ) , y ), (x,0,pi/2) )
sage: Jy
-1/2*sqrt(y^2 + 1)*log(2*y^2 - 2*sqrt(y^2 + 1)*y + 1)/(y^3 + y)
sage: latex( Jy )
\frac{\sqrt{y^{2} + 1} \log\left(2 \, y^{2} - 2 \, \sqrt{y^{2} + 1} y + 1\right)}{2 \, {\left(y^{3} + y\right)}}
sage: integrate( Jy, y )
-1/2*integrate(sqrt(y^2 + 1)*log(2*y^2 - 2*sqrt(y^2 + 1)*y + 1)/(y^3 + y), y)
sage: latex( integrate( Jy, y ) )
-\frac{1}{2} \, \int \frac{\sqrt{y^{2} + 1} \log\left(2 \, y^{2} - 2 \, \sqrt{y^{2} + 1} y + 1\right)}{y^{3} + y}\,{d y}
Expresiile latex, puse aici sunt direct...
Motivul pentru care administrarea codului in multe fisiere mici (sau intr-unul mare cu multe exemple sau exercitii mici) este faptul ca e bine sa ne scapam de acel "sage:" din fata liniilor de comanda.
Lucrurile merg o vreme bine si cu "sage:" copiat dupa noi, dar daca vrem sa programam... python nu vrea blocuri in acolade ca in C++-- , ci identare de blocuri, identarea fiind de 4 spatii goale de obicei...
Ma opresc aici, dar daca mai sunt intrebari, cu incredere!