Autor |
Mesaj |
|
cum se determina nr de functii bijective???stiu k e nr total de functii maI putin cele ce nu sunt injective ori surjective, dar de unde stiu care sunt sau nu inj sau surj???? pls helppppp meeeeee!!!! (
--- Deea
|
|
[Citat] cum se determina nr de functii bijective???stiu k e nr total de functii maI putin cele ce nu sunt injective ori surjective, dar de unde stiu care sunt sau nu inj sau surj???? pls helppppp meeeeee!!!! ( |
Gandeste-te la permutari. O functie bijectiva asociaza fiecarui element din domeniu un UNIC element din imagine. In plus, TOATE elementele din codomeniu trebui sa fie 'acoperite'. Deci, daca fixam una din aceste functii, restul se obtin permutand elementele din imagine.
---
Euclid
|
|
mama cata promptitudine....:D cam asa ma gandeam eu, dar k am facut cu diagrame si sper sa nu fi gresit acolo. mi-au dat 4 functii bijectyive....e posibil sa fie doar 4 functii bijective pt functia ???{1,2,3}-> {5,6,7}
--- Deea
|
|
[Citat] mama cata promptitudine....:D cam asa ma gandeam eu, dar k am facut cu diagrame si sper sa nu fi gresit acolo. mi-au dat 4 functii bijectyive....e posibil sa fie doar 4 functii bijective pt functia ???{1,2,3}-> {5,6,7} |
NU! NU! NU! NU!
Numarul de permutari ale unei multimi cu
este egal cu
. In cazul tau,
. E periculos sa abordezi problema prin enumerare, deoarece este foarte usor sa-ti scape o anumita configuratie. Totusi, iata toate tripletele ordonate cu elemente din codomeniul functiei:
Pentru fiecare triplet construiesti o functie bijectiva in felul urmator: f(1)=primul element al tripletului, f(2)= al doilea element, f(3)=al treilea.
---
Euclid
|
|
deci sunt 6 functii bijective.nu am inteles o chestie: 3! se refera la nr elem din domeniu sau sin codomeniu??? multumesc.
--- Deea
|
|
[Citat] deci sunt 6 functii bijective.nu am inteles o chestie: 3! se refera la nr elem din domeniu sau sin codomeniu??? multumesc. |
Domeniul si codomeniul unei functii bijective au intotdeauna ACELASI numar de elemente (evident, in cazul in care sunt multimi finite). Un argument reminiscent din ciclul primar: daca vrei sa oferi cate o prajitura fiecarui copil dintr-un grup de 10 copii, iti trebuie EXACT 10 prajituri.
---
Euclid
|
|
multumesc mult.....fac un suc cand terminam cu bacul k doar v-am zapacit de atatea ori cu aptul knu pricep....:">
--- Deea
|