Autor |
Mesaj |
|
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu calcularea limitei:
lim x->infinit din 1/x integrala de la 0 la x din 1/(4+cost) dt.
Multumesc anticipat,
|
|
u=tg t/2 de aici sint=2u/u^2+1 si cost=(1-u^2)/u^2+1 si dt=2du/u^2+1 si incerci sa integrez
|
|
Problema nu o reprezinta integrala, problema este la calculul limitei.
|
|
--- df (gauss)
|
|
Edit: nu vazusem postarea de mai sus...
|
|
Am inteles toate indicatiile pe care le-ati dat, insa nu reusesc sa aung dupa calculul inegralei la valoarea data de dumeavoastra: 2 pi/radical(15).
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc anticipat,
|
|
Va rog sa-mi spuneti, pot utiliza cele explicate mai sus in cazul urmator:
Fie sirul a(n), dat prin a(0)=1, a(n+1)= integrala de la 0 la a(n) din sin (pi*x)dx, pentru a calcula lim (n->infinit) a(n) ?
Multumesc,
|
|
Am uitat sa mentionez: cu finalizare prin criteriul raportului.
|
|
[Citat] Va rog sa-mi spuneti, pot utiliza cele explicate mai sus in cazul urmator:
Fie sirul a(n), dat prin a(0)=1, a(n+1)= integrala de la 0 la a(n) din sin (pi*x)dx, pentru a calcula lim (n->infinit) a(n) ?
Multumesc, |
Nu vad nici o legatura intre mesaje anterioare din acest thread si aceasta problema.
Se arata prin inductie ca
si
pentru orice n. Sirul este deci convergent, fie t limita sa. Trecand la limita in relatia de recurenta si apoi calculand integrala obtinem
ecuatie ce are in intervalul [0,1] singura radacina t=0.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat] Am uitat sa mentionez: cu finalizare prin criteriul raportului.
|
Nu inteleg ce inseamna "cu finalizare". Pe de alta parte mi se pare prea complicat sa amestecam ceva numit "criteriul raportului" cu problema mentionata.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
Multumesc pentru raspuns. Eu am crezut ca ar putea exista urmatoarea legatura cu mesajele anterioare: a(n+1) fiind egal cu integrala de la 0 la a(n) din sin (pi*x)dx, calculand lim (n tinde la infinit)din [1/a(n)*integrala de la 0 la a(n) din sin(pi*x)dx] calculam (utilizand periodicitatea lui sin) de fapt lim (n tinde la infinit) din a(n+1)/a(n), lim care este cuprinsa intre 0 si 1. Deci obtinem ca lim (n tinde la infinit din a(n+1)/a(n))<1, iar din criteriul raportului obtinem ca lim (n tinde la infinit) din a(n) =0.
|