Probleme de forma "cum demonstrez/calculez ceva
fara..." nu sunt de natura matematica.
Totusi, o incercare de raspuns poate fi data. Iata doua posibilitati...
(1)
Folosim polinomul Taylor de ordin patru pentru dezvoltarea functiei sin in jurul lui 0 si exprimarea cu un punct intermediar a restului.
(2) Facem acelasi lucru, dar explicit. Consideram functiile ajutatoare
Calculam
f(0), f'(0), ...
g(0), g'(0), ...
pana dam de o derivata nenula in zero. Atunci si f(x) respectiv (pentru un alt ordin de derivare) g(x) va avea acelasi semn pe un interval in jurul lui zero.
Folosim acest lucru pentru a stabili semnul acelei derivate pe acest interval mic in jurul lui zero. Astfel stim ceva despre functia respectiva inainte de derivare.
Putem folosi aceste informatii pentru a gasi semnul lui f, respectiv g.
Obtinem cu munca o incadrare a lui sin intre cele doua polinoame pe care le scadem pentru a obtine f si g.
Din aceasta incadrare folosind criteriul clestelui obtinem si informatia despre limita lui ( sin(x) - x ) / x³ cand x->0 .
N.B. In astfel de cazuri trebuie sa fim cinstiti. Voi face o observatie care sper sa fie inteleasa in sensul metodicii din matematica (si didactica), nu in sensul unei reviste de umor. Modul de abordare de mai sus este paralel cu cel in care in loc sa cumparam paine de la coltul strazii, ne cumparam un elicopter, facem pista e decolare / aterizare la coltul strazii, decolam, intrebam satelitul prin unde radio din elicopter unde ne putem cumpara paine in jur, acesta ne trimite la coltul unei strazi din apropiere unde intamplator se afla si un petec de aterizare pentru elicoptere.