Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Forma canonica a unei drepte
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
edu2004eu
Grup: membru
25 May 2011, 23:46

Forma canonica a unei drepte    [Editează]  [Citează] 

Avem dreapta data de:
si
.
Sa se scrie ecuatiile dreptei sub forma canonica.

---
IO
gauss
Grup: Administrator
25 May 2011, 21:36

[Trimite mesaj privat]

Care "forma canonica" a unei drepte din spatiu?

Care ar fi doua puncte "particulare" (luate la intamplare) de pe dreapta data de cele doua ecuatii de mai sus?

---
df (gauss)
edu2004eu
25 May 2011, 22:17

Pai nu stiu nici eu exact, ca daca stiam, incercam ceva. Dar ma gandeam ca stie vre`unul dintre voi ce inseamna sau o formula generala ceva...

---
IO
enescu
Grup: moderator
25 May 2011, 22:32

[Trimite mesaj privat]

http://promathrou.com/teorie_dreapta______/

P.S. "vre`unul dintre voi"
Banuiesc ca ati vrut sa scrieti "dumneavoastra", dar v-ati grabit.

edu2004eu
25 May 2011, 22:48

Imi cer scuze, nu stiam cum sa va vorbesc, pentru ca nu stiu ce varste aveti.

Multumesc si scuze din nou.

---
IO
enescu
Grup: moderator
25 May 2011, 22:50

[Trimite mesaj privat]

OK

gauss
Grup: Administrator
25 May 2011, 23:46

[Trimite mesaj privat]

N.B. 1
Ceva canonic este pentru mine ceva ce este "ales universal", de exemplu atat de catre mine cat si de o vietate ce tocmai vine de pe marte. Numele "forma canonica" ma induce probabil numai pe mine in eroare.

Se obtine pana la urma tot forma parametrica a unei drepte, in care preferam alegerea parametrului sa corespunda cu "mersul pe axa z" in sensul ca multimea punctelor dreptei se scrie:

{ (x,y,z) = (?,?,0) + z.(??,??,1) : z real }

unde (?,?,0) este punctul in care dreapta inteapa planul z=0,
si (??,??,1) este vectorul directiei dreptei, normat (daca se poate - doar in anumite cazuri "generice" se poate) sa aibe un 1 pe a treia componenta.

Punctul special il gasim rezolvand sistemul cu cele doua ecuatii date si cu a treia [z=0] desigur. (In cazul de paralelitate...)

Directia dreptei o gasim daca facem rost de doua puncte, unul avand-l deja, si formand vectorul dintre ele. (Scadem punctele - vazute ca vectori.)
Apoi se pare ca trebuie sa normam componenta z la 1. (Daca putem. In cazul de paralelitate...)

N.B. 2
Adresarea pe un forum -acesta sau altul- nu are nimic de-a face cu varsta, este bine de obicei sa fim mai precauti, in caz de dubii inca se pot face propozitii cum le fac eu la persoana I-a sau la a III-a ("se pot")...
Pe mine nu ma supara daca sunt tutuit din prima, am vazut cu timpul ca destul de repede dispar anumite bariere - dar dispare si o oarecare distanta care ma ocroteste. Este alegerea mea insa. Fara aceasta informatie...
Dat fiind ca suntem pe o pagina de didactica si eu trebuie sa atrag atentia asupra aceluiasi lucru, iar cand fac aceasta, intr-o situatie sau alta, intotdeauna dau si un argument... Aici, argumentul ar fi faptul ca viata e lunga si astfel de precautii ne ajuta sa ne gasim si pastram prietenii buni si pe cei ce ne vor insoti in viata mai usor.

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ