Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » lege de compozitie
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
andreea88
Grup: membru
21 May 2011, 10:45

[Trimite mesaj privat]

lege de compozitie    [Editează]  [Citează] 

Buna seara! Am ca tema de dat exemple de legi de compozitie in viata de zi cu zi, de functii injective, surjective, bijective...
O lege de compozitie ar fi concatenarea cuvintelor.. altceva mai stiti?
A= mult elevilor dintr-o clasa
B= mult scaunelor
f:A->B este injectiva dar nu e surjectiva
Exemplele astea le am atat...ma poate ajuta cine cu idei va rog?
Multumesc

gauss
Grup: Administrator
21 May 2011, 10:45

[Trimite mesaj privat]

Iata cateva exemple de functii din viata de zi cu zi.
Este destul de usor de vazut daca ele sunt injective si/sau surjective.
(Daca asocierea e un numar, multimea de valori poate fi luata IR, nu mai specific asa ceva.)

Functia care asociaza fiecarui elev (dintr-o clasa fixata) numarul de celulare pe care le stapaneste. (Valori in {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} cred ca ajunge.)

Functia care asociaza fiecarui elev (dintr-o clasa fixata) multimea persoanelor cu care are tarif redus pe cel putin unul din celulare.

Functia care asociaza fiecarui elev (dintr-o clasa fixata) numarul de probleme de matematica pe care le-a rezolvat cu propria mana in saptamana tocmai incheiata.

Functia care asociaza fiecarui profesor dintr-o scoala data raportul dintre numarul de ore la clase si cel de la meditatii. (Valori in IR)

Functia care asociaza fiecarui profesor primul cuvant pe care l-a spus la intrarea in clasa luni la prima ora. (Daca nu a intrat in vreo clasa, se ia cuvantul "vid" sau gol, '')

Functia care asociaza fiecarui elev numarul de kilograme pe care le-ar avut lunea trecuta la prima ora pe un cantar perfect.

Functia care asociaza fiecarui elev numarul de ore pe WoW (sau clasa de echivalentza) in saptamana tocmai trecuta.

Functia care asociaza unui elev numarul de la casa (sau bloc).

Functia care asociaza fiecarei case de schimb valutar din Bucuresti cursul de luni dimineata pentru cumparat EUR contra RON.

Cateva legi de compozitie din viata de zi cu zi ar fi:
Adunarea din spatiul vectorial real unu dimensional al "vectorilor" de forma
x Lei
unde x e real.

(Lege externa) Actiunea grupului de transformari ale cubului Rubik pe configuratiile lui. O putem extrage ca lege de grup a grupului miscarilor cubului Rubik.

Compunerea simetriilor marginii unui servetel de masa patrat (cu colturile numerotate).

In general insa, viata de zi cu zi nu trebuie confundata cu abstractizarea...
Cine da astfe de "teme" ?!

---
df (gauss)
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ