Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » Inegalitate Concurs Avram Iancu
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
RazzvY
Grup: membru
14 Apr 2011, 20:58

[Trimite mesaj privat]

Inegalitate Concurs Avram Iancu    [Editează]  [Citează] 

Rezolvarea mea din timpul concursului este:

Dupa acest pas am folosit intr-un fel mai "special" inegalitatea mediilor si ma intreb daca este bine:

Este corect?

gauss
Grup: Administrator
14 Apr 2011, 19:02

[Trimite mesaj privat]

x,y > 0 si a,b ca mai sus.
Luam doua ponderi lambda = a/(a+b) si mu = b/(a+b) >0 , suma lor este unu.
Inegalitatea de mai sus se rescrie copiata si dupa logaritmare...

Aceasta este inegalitatea Jensen sau definitia concavitatii pentru functia concava ln, nu trebuie decat sa derivam de doua ori.
Acest argument este modul bun de a intelege demonstratia mediilor - imediat intelegem generalizarea cu parametrii nenumarati si arbitrari (ponderi de suma unu) si ne aflam in cadrul natural al analizei matematice, cadrul simplu in care se calculeaza extreme de functii.

N.B. Acea stelutza * este poate mai bine un \cdot in latex, daca vrem sa atragem atentia asupra inmultirii a doua numere reale.

---
df (gauss)
RazzvY
14 Apr 2011, 19:26

[Trimite mesaj privat]

Desi sunt pe sfarsitul clasei a X-a, am studiat doar acasa putin din concavitatea si convexitatea functiilor. Cand am folosit acea inegalitate, am considerat cazul in care a si b sunt numere naturale, caz in care a*x se poate scrie ca o "suma repetata de x". Daca singurul meu argument pentru acea inegalitate a fost "pe baza inegalitatii mediilor", ar trebui sa obtin punctaj maxim?

gauss
Grup: Administrator
14 Apr 2011, 19:49

[Trimite mesaj privat]

Bun, daca este vorba de puncte nu este -cred- chiar bine, dar cu inegalitatea e in orice caz bine si asa...

este inegalitatea mediilor pentru x,...,x, y,...,y

---
df (gauss)
RazzvY
14 Apr 2011, 20:02

[Trimite mesaj privat]

Ok, sper totusi sa o puncteze. Imi cer scuze pentru eventualul off-topic, dar ma simt nevoit sa va multumesc, domnule gauss pentru tot ajutorul si tututor celor care fac parte din administratia acest forum si nu numai. Ati creat o comunitate minunata!

RazzvY
14 Apr 2011, 20:58

[Trimite mesaj privat]

Am citit despre inegalitatea lui Jensen. Parametrii trebuie sa aiba suma 1 pentru ca suma
sa se afle in intervalul
, la fel ca si valorile functiei in intervalul
?

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ