Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
ana fuia
Grup: membru
07 Apr 2011, 08:18

[Trimite mesaj privat]

La un turneu de sah participa 6 jucatori.Este posibil ca unul dintre ei sa joace numai cu albele?

---
Anamaria
gauss
Grup: Administrator
07 Apr 2011, 01:27

[Trimite mesaj privat]

Deoarece problema e propusa la o rubrica serioasa, nu la cea de amuzamente, cred ca nu este vorba de o problema interpretabila in functie de culoarea pielii si de alte caracteristici ale participantelor si participantilor la turneu.
(Se prefera totusi doar cu o nuanta de precautie formularea "cu piesele albe", lucru pe care insista mai ales sahistele.)

Turneele internationale de sah sunt fie numai tur, fie tur-retur. In al doilea caz, fiecare pereche de jucatori joaca doua partide, fiecare avand o data albul, o data negrul.
In primul caz exista deja scheme fixe de plasare a culorilor pe runde, incat fiecare jucator sa joace pe cat se poate cu culori alternate de la joc la joc si cat mai mediu distribuite.

Teoretic insa, nu vad de ce sa nu se poata sa plasam nedemocratic culorile in cazul unui turneu "tur".
Tabela (Berger) clasica arata pe runde cam asa:

5 & 6 Players
Round
1 1:6 2:5 3:4
2 6:4 5:3 1:2
3 2:6 3:1 4:5
4 6:5 1:4 2:3
5 3:6 4:2 5:1

(Luata de pe net.)
Aici jucatorul 1 joaca de 3 ori cu albul si de doua ori cu negrul.
Nu vad insa ce ne impiedica - asa cum s-a intamplat de fapt intr-un banc cu Stalin - ca ori de cate ori avem ?:1 in tabela sa inversam culorile, scriind 1:? in loc.

N.B. Completare nenenecesara.

Bancul cu Stalin a avut 3 episoade,
- in primul, Stalin a primit si negrul, concursul nu s-a mai tinut, iar organizatorul a ajuns in Siberia,
- in al doilea a primit mereu albul, dar unul dintre jucatori a propus remiza, nemaiputand participa din acel moment la turneu... acelasi episod continua, tabela finala fiind cu Stalin pe primul loc, 5 puncte, urmat de campionul mondial la sah cu patru puncte, ... si in sfarsit pe ultimul loc un membru de partid cu sarcini de securitate, care nu a facut nici un punct, deoarece nu stia sa mute piesele si oricum a supravegheat continuu pe cei ce se apropiau de masa lui Stalin. Cei ce au avut neobrazarea sa dea senzatia ca sunt in cursa de urmarire si au facut puncte au fost deportati...
- in al treilea, Stalin a primit mereu albul, a efectuat de fiecare data ca prima mutare mutarea Rege alb de la e1 ia regele negru de la e8, in notatie sahista completa
1. Re1xe8
1-0
cum a fost invatat de propriul antrenor in mai multe sedinte, doar ultima eficienta, iar negrul a cedat si semnat imediat fisa de participare in toate celel cinci partide. In toate celelalte partide, participantii nu s-au prezentat la timp, pierzand ambii prin neprezentare. In finalul acestui turneu cu sase participanti, clasamentul era condus de Stalin cu 5 puncte, urmat pe locul doi de catre membrii poporului fiecare cu cate zero puncte. Imediat dupa festivitatea de premiere, organizatorul concursului impreuna cu participantii au fost deportati, deoarece Stalin se astepa sa castige turneul de sase participanti cu sase puncte, lucru pe care il promisese deja intr-o sedinta. La reluarea sedintei, participantii din sala, toti cu o indelung exersata mina sobra si lipsita de cel mai mic zambet, au fost...

---
df (gauss)
ana fuia
Grup: membru
07 Apr 2011, 08:18

[Trimite mesaj privat]

Povestea cu problemele de felul asteia e oarecum personala;in sensul ca de cand a castigat cateva premii la niste concursuri prin jurul casei ,fiul meu a prins mare drag de aceasta materie...cum de segmente, mere,pere si probleme cu mama si tata s-a plictisit isi ocupa timpul cautud toata ziulica prorbleme in genul celei de mai sus,amauzandu-se apoi ca "m-a inchis",in cazul in care nu le stiu rezolva.
Asta a adus-o de la ceva concurs de clasa a 4-a si n-am inteles nici el ,nici eu unde e ,de fapt,problema.
Ce-l opreste pe jucatorul 6 sa joace doar cu piesele albe?Apoi,m-am gandit ca poate trebuie ca un jucator sa alterneze piesele alb-negru;sau ca invingatorul dintr-o partida joaca urmatoarea partida cu "albele"...In fine,m-am gandit ca exista o regula exacta care trebuie respectata si,pe care, eu nu o stiu.
Multumesc pentru lamuriri.

PS.Povestea cu Stalin e geniala

---
Anamaria
[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47558 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ