Autor |
Mesaj |
|
Numerele
(k, l, m nr. nat. nenule.)Aratati ca :
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
Dupa edit nu mai accepta modificarile...Nu's ce are! Al doilea citat e textul corect...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] Avem o problema la quote in quote. Va fi rezolvata in curand. |
Folositi butonul "Edit" pentru editare. Butonul "Citeaza" practic genereaza un mesaj (post) NOU. Daca un mesaj va apartine, puteti sa-l editati de cate ori doriti, fara restrictii.
Cateaodata (rar), schimbarile par sa nu se reflecte online DIN CAUZA BROWSERULUI care in mod gresit incarca textele si/sau imaginile din cache.
Folositi Ctrl+Shift+R pentru mozilla sau Shift+[click pe Reload] pentru explorer pentru a re-afisa pagina respectiva fara sa folostiti cache-ul.
---
Euclid
|
|
Avem 3 cazuri:
1)m=3t unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^3t are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^3t are 2t+1 cifre si deci l=2t+1.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
2)m=3t-1 unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^(3t-1) are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^(3t-1) are 2t cifre si deci l=2t.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
3)m=3t-2 unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^(3t-2) are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^(3t-2) are 2t-1 cifre si deci l=2t-1.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
Concluzie k+l-m-constant.
|
|
[Citat] Avem 3 cazuri:
1)m=3t unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^3t are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^3t are 2t+1 cifre si deci l=2t+1.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
2)m=3t-1 unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^(3t-1) are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^(3t-1) are 2t cifre si deci l=2t.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
3)m=3t-2 unde t nr natural
Prin calcul se observa ca 2^m=2^(3t-2) are t cifre si deci k=t;tot prin calcul se observa ca 5^m=5^(3t-2) are 2t-1 cifre si deci l=2t-1.Prin calcul obtinem: k+l-m=1
Concluzie k+l-m-constant.
|
Un numar natural
are exact
cifre. Prin urmare numarul de cifre al
este
Exemple:
Deci este practic imposibil sa evaluam numarul de cifre a lui
in functie de restul lui
la impartirea cu trei.
Problema trebuie abordata in mod diferit.
---
Euclid
|
|
Aveti dreptate.Eu m-am limitat doar la niste cazuri particulare cu puteri mici.
|
|
Dau solutia? Are doua randuri...
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
2^m*5^m=a1a2....ak*b1b2.....bl =>10*m=a1b1*10^(k-1+l-1)+.....deci m=k-1+l-1 deci k+l-m=2.
Sper ca se intelege ce am scris.
|
|
[Citat] 2^m*5^m=a1a2....ak*b1b2.....bl =>10*m=a1b1*10^(k-1+l-1)+.....deci m=k-1+l-1 deci k+l-m=2.
Sper ca se intelege ce am scris. |
Suntem de acord ca asta este ideea, cu o mica corectura: se arata ca, de fapt,
este cuprins strict intre
si
, de unde
Prin urmare
.
---
Euclid
|
|
FRUMOS.ASTA E...