Autor |
Mesaj |
|
S-au taiat barne pentru foc.S-au facut 1510 taieturi si s-au obtinut 2010 bucati.Cate bucati au fost la inceput?
--- Anamaria
|
|
[Citat] S-au taiat barne pentru foc. S-au facut 1510 taieturi si s-au obtinut 2010 bucati.Cate bucati au fost la inceput? |
Imi aduc aminte ca se puteau taia cu un joagar mai multe lemne puse unul langa celalalt, dar banuiesc ca nu la asa ceva s-a gandit autorul (avem iar un exemplu de problema cu enuntul prea "flexibil").
Presupun deci ca prin taietura se intelege ca se taie o singura bucata. In cazul acesta la fiecare taietura se mai adauga o bucata la numarul de bucati anterior.
--- Pitagora,
Pro-Didactician
|
|
[Citat]
Imi aduc aminte ca se puteau taia cu un joagar mai multe lemne puse unul langa celalalt, dar banuiesc ca nu la asa ceva s-a gandit autorul (avem iar un exemplu de problema cu enuntul prea "flexibil").
Presupun deci ca prin taietura se intelege ca se taie o singura bucata. In cazul acesta la fiecare taietura se mai adauga o bucata la numarul de bucati anterior. |
Mai in gluma,mai in serios ,eu am citit o data ,de doua,de noua ori problema asta;prima data m-au apucat nervii,apoi rasul si m-am gandit sa ma duc sa-mi iau andrelele si sa ma apuc de crosetat meseria asta nefiind de mine,din moment ce nu inteleg nici macar enutul problemei...
Pai,de unde sa stiu eu daca o bucata de lemn nu este taiata in doua ,sau in trei;poate alta e mai scurta si nu se taie defel...etc.
Ca fapt divers,problema a fost data anul trecut la concursul "ADOLF HAIMOVICI", clasa a9-a.
--- Anamaria
|
|
[Citat]
[Citat]
Presupun deci ca prin taietura se intelege ca se taie o singura bucata. In cazul acesta la fiecare taietura se mai adauga o bucata la numarul de bucati anterior. |
Mai in gluma,mai in serios ,eu am citit o data ,de doua,de noua ori problema asta;prima data m-au apucat nervii,apoi rasul si m-am gandit sa ma duc sa-mi iau andrelele si sa ma apuc de crosetat meseria asta nefiind de mine,din moment ce nu inteleg nici macar enutul problemei...
Pai,de unde sa stiu eu daca o bucata de lemn nu este taiata in doua ,sau in trei;poate alta e mai scurta si nu se taie defel...etc.
Ca fapt divers,problema a fost data anul trecut la concursul "ADOLF HAIMOVICI", clasa a9-a.
|
Nu conteaza in cate se taie o singura bucata de lemn, important e nr total de taieturi.
Cum s-a spus mai sus, fiecare taietura, indiferent cum e facuta, mai adauga o bucata, deci nr initial de bucati este 2010-1510.
|
|
la fiecare barna taiata numarul bucatilor obtinute este cu 1 mai mare decat numarul taieturilor(ex. se fac trei taieturi se obtin patru bucati,se fac 5 taieturi se obtin 6 bucati...)Inseamna ca diferenta dintre numarul bucatilor si numarul taieturilor este chiar numarul de barne...
--- Doamne ajuta...
Petre
|