Bine ai venit guest

User:
Pass:

[Creare cont]
[Am uitat parola]
iBac = materialul ULTRACOMPLET de pregătire pentru bac la mate. Dacă vrei poţi.
Forum pro-didactica.ro  [Căutare în forum]

Forum » Cereri de rezolvări de probleme » procente clasa a VI-a
[Subiect nou]   [Răspunde]
[1]
Autor Mesaj
Pysulyna
Grup: membru
20 Feb 2011, 22:40

[Trimite mesaj privat]

procente clasa a VI-a     [Editează]  [Citează] 

Se dau numerele x,y si z astfel incat 25%x=30%y si 60%y=80%z.
a) Cat la suta din z reprezinta suma primelor doua numere.
b) Stiind ca suma dintre 5%x,10%y si 15%z este cu 10 mai mica decat 50% din y, aflati numerele.

gauss
Grup: Administrator
20 Feb 2011, 15:00

[Trimite mesaj privat]

Putem scrie de exemplu 25% drept 25/100. Putem sa rescriem atunci cele doua ecuatii (si sa exprimam totul in functie de z). Eu o sa fac tema pentru prima parte doar, mai intai in parte.

Rog a se calcula ca fractie acel ? de mai sus. Apoi este usor (inmultire cu 100) sa se exprime numarul respectiv sub forma de procente.

Cum se (re)scrie a doua conditie (ca o ecuatie in x,y,z).
Daca inlocuim in ea x si y ca mai sus cu expresii in z dam de o singura expresie/ecuatie in z. Care este solutia ei?

N.B.
In caz de forta majora, rog a se verifica daca cel ce a propus problema mai are aer la rotile de la masina sau bicicleta, daca are numar de telefon usor accesibil, etc. Este un exercitiu bun pentru pregatirea pentru o lume ostila, cel de a se face calculele si verifica daca se va fi obtinut ceea ce imi da mie computerul. (Poate datele de intrare in problema le-am copiat gresit sua am facut undeva o eroare de transcriere...) Cod maxima...

Nu ii invidiez pe cei de clasa a VI-a.

---
df (gauss)
Pysulyna
Grup: membru
20 Feb 2011, 22:40

[Trimite mesaj privat]

Multumesc , pana la urma mi-a reusit problema , primul punct nu mi-am dat seama deloc cum se face... al 2 lea punct incepeam sa il fac si spre sfarsit nu imi iesea, dar acum mi-a iesit cum trebuia...multumesc mult

[1]

Legendă:  Access general  Conţine mesaje necitite  47559 membri, 58582 mesaje.
© 2007, 2008, 2009, 2010 Pro-Didactica.ρ