Intotdeauna am avut probleme cu fizica, asa ca voi incepe si aduce gandurile pana la un punct in care trebuie sa traduc ceva din fizica in ceva din matematica.
Fie a,b,c > 0.
Consider partea din elipsoidul de ecuatie F(x,y,z) = 0 , x,y,z din IR, care ne intereseaza in problema,
Fie (x,y,z) un punct de pe suprafata (E). Tangenta la (E) in acest punct are directia vectorului ( 2x/(aa) , 2y/(bb) , 2z/(cc) ). Eu caut un vector normat (u,v,w) (de norma 1) tangent la acesta care are coordonata a treia, w, negativa si de modul maxim. (Aici este problema mea legata de traducerea corecta fizica -> matematica.) Daca caut asa ceva si caut bine, atunci trebuie sa distribui
1-ww
pentru uu+vv, deci uu+vv = 1-ww, si din conditia de tangentza combinata cu Cauchy-Schwarz pentru ( u x/(aa) + v y/bb ) rezulta ca trebuie sa iau u>0 si v>0 respectiv proportionali cu x/(aa)>0 si y/bb>0 .
Obtinem astfel un vector tangent care "puncteaza cel mai in jos", de norma unu, de forma (u,v,w) = ( u(x,y,z), v(x,y,z), w(x,y,z) ) .
Eventual renuntam la normare (dar punctul de iesire in ocean ramane), nu vrem poate sa dam chiar de parametrizarea "lungime", renormam, uitam complet -cum am facut deja- de forta centrifuga ce tinde sa scoata apa din albie, dam de un sistem de trei ecuatii diferentiale in trei necunoscute x=x(t), y=y(t), z=z(t) de forma
x'(t) = u( x(t),y(t),z(t) )
y'(t) = v( x(t),y(t),z(t) )
z'(t) = w( x(t),y(t),z(t) )
dintre care primele doua sunt (pot fi la normare corespunzatoare) liniare, dar la cea in z am nevoie de calcul numeric.
E asta drumul bun?