Problema cu "una e dublul celeilalte" nu se leaga de nici un fel de ordine.
Exista doua solutii, ca mai sus, una e algebrica, prelucreaza (x1-2.x2)(x2-2.x1) ce lucreaza cu doua variabile intr-un stil purist, a doua vede ca de fapt avem nevoie de un singur parametru neambiguu, x1, si il elimina rapid intre
a=-3.x1 si b=2.x1^2. Desigur ca aici nu are sens sa ne punem probleme mai adanci. Asta e raspunsul pragmatic si la obiect.
Daca intrebarea a fost poate alta, atunci nu raspunsul, ci o discutie relativ satisfacatoare ar fi urmatoarea:
Cazul / un caz in care trebuie sa ne punem probleme mai adanci si in care chiar apare necesitatea de identificare a lui "cine e cine" este insa dupa cum urmeaza:
Consideram pentru simplitate ecuatia de gradul 2 in x peste Q:
Pentru cei cu ambitie se poate scrie aici si o ecuatie de gradul 5, dar nu asta e problema.
Desigur ca nu avem solutie peste Q, trebuie sa mergem cel putin la Q[ i ] ca sa dam de o solutie. In fine solutiile sunt i si -i. (Aici deseori am primit in algebra intrebarea "De unde stim ca eu lucrez cu i, iar vecinul de bloc cu acelasi i, nu cu -i?!" Raspunsul e ca nu stim si pentru intrebari bine puse nu conteaza. On intrebare prost pusa ar fi "Sa se calculeze x1+7.x2 unde x1 si x2 sunt radacinile..." care e de categoria "Sa se calculeze x1+0.x2 unde...")
A trebuit deci sa intram intr-un corp mai mare si sa precizam solutiile.
Dar puteam poate sa luam si alt corp, de exemplu un corp p-adic... In corpul 5-adic, notat de toata lumea
am avea de asemenea doua solutii, care incep cam asa:
La fel ca si peste C, nici aici nu stim "care e care", alegerea / notatia introdusa de mine mai sus are de-a face cu modul in care ordonez eu corpul cu cinci elemente. (Peste acest corp acelasi exemplu este poate si mai pregnant.)
Teoria moderna a numerelor (bazata pe analiza in toate compleatarile posibile a ecuatiei date si studiul actiunii grupului Galois al inchiderii lui Q la nivel de completar) are "probleme" cu o "sincronizare" a radacinilor... (In sensul ca daca pentru un polinom f am definit ceva de forma x1(f) ca prima radacina a lui f nu prea stim in general ce e cu x1(f^2) sau cu x1( f(.+1) ) ca sa nu marim gradul..)
Sper ca am marit suficient de mult confuzia.