Autor |
Mesaj |
mada24
Grup: membru
27 Feb 2020, 16:10 |
1)Sa se arate ca numarul a=111...1 de n ori55...56 de n-1 ori este patrat perfect(acesta este un singur numar)
2)Numerele X1,x2,...,xn+1 sunt in progresie geometrica daca si numai daca:
(x1 la patrat+x2 la patrat+...+xn la patrat)(x2 la patrat+x3 la patrat+...+xn+1 la patrat)=(x1 ori x2+x2 ori x3+...+xn ori xn+1) toata paranteza la patrat,oricare ar fi n mai mare sau egal cu 2
3)Suma a 10 numere in progresie aritmetica este 145.Stiind ca al 4-lea,al 2-lea si al 9-lea termen sunt in progresie geometrica ,sa se determine numerele.
--- mada
|
|
La problema 3 (fiind singura careia am reusit sa-i inteleg exect enuntul)
--- Anamaria
|
|
--- Anamaria
|
|
Dac? tot îi facem tema, s? nu uit?m c? avem de demonstrat "dac? ?i numai dac?".
|
|
--- Anamaria
|
|
Sigur mada24 ?tie ce înseamn? C-B-S
|
|
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Cauchy%E2%80%93Schwarz_inequality
--- Anamaria
|
|
[Citat] 1)Sa se arate ca numarul a=111...1 de n ori55...56 de n-1 ori este patrat perfect(acesta este un singur numar)
Sunt curioasa, ai rezolvat prima problema? Pentru ca am incercat si eu in mai multe feluri, dar raman cu o expresie care nu iese de sub radical... |
|
|
Orice om cu farama de calculator ar trebui sa incerce intai ceva de forma:
sage: sqrt(1156)
34
sage: sqrt(111556)
334
sage: sqrt(11115556)
3334
(Pe 16 l-am omis ca sa nu incurc apele de la inceput...)
De aici lucrurile devin simple:
Fie n>0 natural. Atunci
--- df (gauss)
|
|
Cu calculatorul pe care il purtam pe umeri (cateodata aproape degeaba....sau ca sa nu ne ploua in gat !) am zice asa:
Notam
Avem
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] 1)Sa se arate ca numarul a=111...1 de n ori55...56 de n-1 ori este patrat perfect(acesta este un singur numar)
2)Numerele X1,x2,...,xn+1 sunt in progresie geometrica daca si numai daca:
(x1 la patrat+x2 la patrat+...+xn la patrat)(x2 la patrat+x3 la patrat+...+xn+1 la patrat)=(x1 ori x2+x2 ori x3+...+xn ori xn+1) toata paranteza la patrat,oricare ar fi n mai mare sau egal cu 2
3)Suma a 10 numere in progresie aritmetica este 145.Stiind ca al 4-lea,al 2-lea si al 9-lea termen sunt in progresie geometrica ,sa se determine numerele. |
--- Minex07
|