[Citat] Am nevoie de mesajul poeziei "Lacul" scrisa de poetul Mihai Eminescu... pana diseara pentru ca maine am teza la romana...
Ajutati-ma va rog furmos.... |
Introducere:
Pe mereu schimbatoarea vreme a oricui, metoda tezelor va fi, este sau era cea prin care elevului i se cere digerarea unei bucati din opera traita a unui poet sau prozator roman, bazata pe ceea ce au scris in acest secol sau in secole trecute (unii de la altii) oameni cu scalpelul criticului de 50 de ani ce intra direct in maruntaie.
Este o metoda diferita de cea a matematicii, in care se argumenteaza pe baza lucrurilor date, fara a introduce speculatii proprii. (Calinescu foloseste cuvantul "paradiziac" uneori, incepand propria lui poezie prozaica te temele date de Eminescu.)
Este o metoda diferita de cea a fizicii, deoarece criticul nu experimenteaza cu o poezie sau alta, el stie si taie.
In sfarsit, cu contrast maxim, este o metoda diferita de cea a poeziei, deoarece poezia exista ca un tot, cum si omul exista doar ca un intreg - cu tot ceea ce, intr-o fanta a existentei lui, se vede, se simte, se scrie. Sau nu.
Lui Mihai Eminescu (1850 - 1889)
http://roa-rup.wikipedia.org/wiki/File:Eminescu_1.jpg
nu i s-a oferit prin soarta sansa de a ajunge la varsta de 50 de ani, mai mult, soarta l-a anuntat la timp cam cum vor sta lucurile. (As fi foarte bucuros sa vad de exemplu o critica a lui Calinescu scrisa la 26 de ani...)
Din fericire, poezia "Lacul" apare la timp asa cum o stim azi, departe destul de acel 1889, anume la inceputul lui septembrie 1876 in revista "Convorbiri Literare". (O revist? ie?ean? maritata pecuniar cu Titu Maiorescu, cunoscuta din REBUS si din analizele pregatitoare de teze. Aproape nimeni n-a vazut-o la fata. Iata aici, pentru nostalgici - sa-ngalbeneasca nu alta- , o poza a unei prime pagini din aceasta revista, infatisand o fateta a unuia dintre cei mai "buni" prieteni ai lui Eminescu:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Convorbiri_Literare_-_prima_pagina_-_1_mai_1885.jpg...)
Cuprins:
Daca o poezie lirica are un mesaj, atunci acest mesaj este unul liric.
El este trimis si receptat liric. El difera astfel de la om la om si de la catedra la catedra. Pe blogul meu personal din aceasta teza voi putea schita arid doar ceea ce ma intersecteaza pe mine.
Mesajul poeziei,
inteles mai bine doar printr-un prim click pe
[url]http://www.google.de/images?hl=de&q=monet+water+lilies&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Cqn7TKGWAc_KswaWl_WTBA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CDgQsAQwAA
urmat de mai multe clickuri si uitat problemele legate de teza,
este unul simplu, pictorul Eminescu preia un cadru al naturii, pe care il descrie cum nu se descrie usor, in el schiteaza, chiar deseneaza un scenariu de iubire asa cum probabil ca a si fost deja de nenumarate ori desentat. Natura si iubirea nu au aici nimic paradiziatic in ele, asa cum a gasit poate un Calinescu, ele sunt reale si senzuale, asa cum le-a gasit Eminescu.
Mesajul se concluzioneaza intr-o nota de optimism, accentuat prin continuitate, "dar nu vine", si marire a tensiunii sentimentale. El nu se incheie printr-o ultima privire asupra naturii
<<
Lâng? lacul cel albastru
Înc?rcat cu flori de nuf?r.
>>
lasand astfel perplex si invidioase toate generatiile noaste nascute in noroi sau asfalt, in ambele cazuri cu dungi patrunzatoare.
Incheiere:
Nu, incheierea pe care o accept este cea in care vad ca ani la rand poetul NU a scris poezia cu versurile "dar n-a venit"...