Autor |
Mesaj |
|
Am si eu doua probleme care mi-au dat de furca in ceea ce priveste rezolvarea.
1. Numerele naturale a si b sunt invers proportionale cu numerele 0,0(2) si 0,125. Impartind numarul a la numarul b, se obtine catul 4 si restul 39.
a)Cat la suta reprezinta triplul numarului b din numarul a?
b) aflati numarele a si b
2. Intr-o urna sunt 12 bile albe, 9 bile rosii si 7 bile negre. Pentru a fi siguri ca am extras din toate culorile, trebuie sa extragem un numar de .... bile.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
|
|
A? fi curios, la problema 2, în ce sens "v-a dat de furc?" în ceea ce prive?te rezolvarea?
Adic?, dac? extragem 3 bile, putem fi siguri c? au culori diferite?
Dar dac? extragem 7 putem fi siguri c? printre ele g?sim bile de toate cele 3 culori?
A?i încercat s? analiza?i pu?in cerin?a problemei, sau mai simplu a fost s? o posta?i?
|
|
Nu am postat aceasta problema din comoditate, ci chiar nu am reusit sa o rezolv. AM incercat sa aplic teoria probabilitatii pentru fiecare culoare in parte, dar mai departe nu am stiut ce sa fac.
|
|
Nu e o problema de probabilitati, ci de logica simpla. Trebuie extrase cel putin 22 de bile, deoarece daca extragem doar 21, s-ar putea sa avem ghinionul ca acestea sa fie cele 12 bile albe si 9 rosii, deci n-am extras bile de toate cele trei culori.
|
|
Se pare ca nu m-am descurcat deloc ca capitolul logica. Va multumesc pentru intelegere si pentru explicatia data.
Problema nr. 1 am reusit sa o rezolv intre timp. O zi buna in continuare.
|
|
Am zis sa zic si eu ceva la prima problema, pentru ca la o verificare cu computerul, scriind sistemul de doua ecuatii LINIARE cu doua necunoscute (a si b) prescris de problema, sistem care are solutie unica in numere rationale,
am obtinut:
sage: var( 'a,b' )
(a, b)
sage: eq1 = ( a*(2/90) == b*(1/8) )
sage: eq2 = ( a == 4*b + 39 )
sage: solve( [eq1, eq2], [a,b] )
[[a == 135, b == 24]]
Din pacate, impartirea la 24 nu poate da un rest mai mare... Ceva nu e bine... Care e solutia de fapt?
(Dar eu sunt cunoscut pentru neinteles datele problemelor si rezolvat problemele mele, nu cele propuse...)
--- df (gauss)
|
|
La problema 2 zicem cam asa:
In cazul cel mai nefavorabil putem scoate toate bilele albe (12!-ghinion!)apoi pe cele rosii (9!-iar ghinion!) dar daca mai scot inca una, adica 22 in total, am sigur bile de toate culorile .
La prima e clar din ce a zis gauss...trebuie schimbat ceva
--- Doamne ajuta...
Petre
|
|
[Citat] La problema 2 zicem cam asa:
In cazul cel mai nefavorabil putem scoate toate bilele albe (12!-ghinion!)apoi pe cele rosii (9!-iar ghinion!) dar daca mai scot inca una, adica 22 in total, am sigur bile de toate culorile .
La prima e clar din ce a zis gauss...trebuie schimbat ceva |
Nu am în?eles cum difer? argumentul dv. de cel postat de mine mai sus (exceptând num?rul de semne de exclamare )
|