Latex-ul, scris asa sau asa
ca o aproximare pentru
, o versiune mai mult si putin tehnica pentru
-ul lui Donald Knuth, latex-ul deci este un fel de limbaj de programare pentru o poligrafie electronica.
El salveaza tiparitura de texte in care calitatea si/sau controlul tipografic sunt imperative. (Eu am scris cereri de incadrare in munca in latex, diferenta fata de concurenta mi-a ridicat cota de interviuri. Si fratele meu a vazut la o afacere analoaga ca e mai bine pe partea cu latex-ul decat pe cea cu programe cumparate de editare si plasare de text.)
Deoarece este simplu si da de obicei rezultate (bune sau rele) imediate, este chiar de recomandat pentru initierea in informatica (clasa a VI-a s-ar distra cu latex daca ar avea o/un coordonatoare/coordonator cu stil).
Exemple de cod latex se gasesc deja cu sutele, eu am tiparit ceva intr-un motor de cautare si am dat de
http://www.latex-project.org/ftp.html
care e un punct bun de plecare.
Asa se poate si instala latex... pentru o masina linux, TeX live vine repede si automat, dar cine mai face partitii in zilele noastre si renunta la un film sau altul... la lucru am Win* si mi-am instalat MikTex, dar a trebuit in multe cazuri sa stiu ce fac la instalare. (Linux stie singur sa se organizeze, de exemplu deoarece comanda "which" ii spune unde e instalat ceva...)
Cand se compileaza cod latex pe propria masina, omul vede repede eroarea si numarul liniei erorii, iar o inteligenta de secretara de facultate a rezolvat foarte multe probleme cu latex-ul, deoarece venea si curajul in ajutor. Asta nu inseamna ca si prof-ul meu de pe vremuri ar fi putut sa le rezolve.
Pe acest site nu se vad din pacate erorile de compilare.
Si eu incerc de mai multe ori pana dau de ceva fara rosu necompilat.
Pe acest site se pot insa incerca lucruri in cutia cu nisip.
De asemenea, se poate invata mult daca se da un click pe acel [citeaza] al unui mesaj ce contine cod tex. Daca dupa incercari nenumarate un cod nu merge si nu merge obligat sa se compileze, este natural sa se plaseze o intrebare pe forum...
Eu recomand calduros invatarea latex-ului, paralel cu stapanirea unui editor bun, simplu si efectiv (xemacs, emacs, vi, notepad++, ultraedit) si cu invatarea unui limbaj de programare avansat (C++, java, python).
De exemplu, pentru a tipari
pe acest site acel 2/(x-1) se tipareste undeva in mesaj ceva de forma
[ equation]$\frac{2}{x-1}$[/ equation], fara acele blank-uri dintre parantezele drepte. (Cumva trebuie sa fac ceva altceva...) Se obtine:
, o formula in text. Daca doresc o versiune "displayed", dublez dolarii la inceput si sfarsit...
[ equation]$$\frac{2}{x-1}$$[/ equation], fara acele blank-uri dintre parantezele drepte. Se obtine: